Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

‘Overbodig’ vliegveld Kassel open

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 809 
|
 nos.nl 
‘Overbodig’ vliegveld Kassel open

Duitsland heeft sinds vandaag er een internationaal vliegveld bij. Het gaat om een luchthaven in de buurt van de middelgrote stad Kassel, in het noorden van de deelstaat Hessen.

Het nieuwe vliegveld Kassel-Calden wordt vandaag feestelijk geopend met de landing van een vlucht uit Frankfurt. Daarna vertrekt de eerste reguliere vlucht naar Antalya - maar voorlopig is dit een van de weinige vluchten vanaf dit vliegveld.

Veel enthousiasme is er namelijk nog niet. Tot nu toe hebben maar een paar vliegmaatschappijen zich aangemeld. En voor die vluchten zijn er bijna geen passagiers te vinden.

Kritiek
Er lijkt dus nauwelijks behoefte aan het vliegveld. Dat komt vooral doordat er al een aantal luchthavens in de regio is te vinden. Zo liggen de vliegvelden van Paderborn en Eisenach op minder dan 100 km afstand. Ook de luchthavens van Hannover, Dortmund, Frankfurt, Erfurt en Keulen zijn met de auto binnen anderhalf uur te bereiken.

De aanleg van het vliegveld heeft dan ook de nodige kritiek gekregen. De bouw heeft 271 miljoen euro gekost en is volledig met belastinggeld betaald. Daarnaast zijn de luchthavens in de omgeving bang voor concurrentie en vrezen voor hun voortbestaan.

Werkgelegenheid
De bouw van het vliegveld gaat bovendien in tegen een voornemen van de Duitse regering uit 2009. Toen is besloten om alleen nieuwe vliegvelden aan te leggen als blijkt dat het een sociaal-economische meerwaarde heeft en het rendabel is. Maar de beslissing over een nieuwe vliegveld wordt niet op landelijk niveau genomen, maar in de deelstaat zelf. Critici vinden dat Hessen geen uitvoerig onderzoek naar het bestaansrecht van de luchthaven heeft gedaan.

Het belangrijkste argument van lokale politici om toch een nieuw vliegveld aan te leggen, is dat het werkgelegenheid in de regio oplevert. Naar eigen verwachting levert het vliegveld ongeveer 75 nieuwe banen op.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Zet 'm op Twente, je voorland!

Geplaatst door nonflying dutchman uit hengelo

Wim, we proberen onze bestuurders al jaren ervan te overtuigen dat een vliegveld in Twente totaal overbodig is, maar helaas heeft de tunnelvisie hier hard toegeslagen.

Geplaatst door j h griese uit Amstelveen

En dat noemt men bestuurders ?

Geplaatst door cros op de helling uit deltametropool

Steeds vaker wordt over z.g. professionele bestuurders gesproken. En steeds minder lijken dit volksvertegenwoordigers te zijn:

Hoe heftiger er wordt beweerd dat er voor het Middenbestuur Nieuwe Stijl geen blauwdruk zou zijn, hoe duidelijker de contouren verschijnen van wat we maar de nieuwe Metrodictatuur zullen noemen.

Er lijkt sprake van een gevaarlijk, langzaam uitgerold experiment om de inrichting van dit land en zijn samenleving voorgoed te metropoliseren.
Juist ook de regio Kennemerland zou op zijn hoede moeten zijn, want alles wordt hier zo langzamerhand geannexeerd en overgenomen door de niet officieel ingestelde Metropoolregio Amsterdam (Schiphol)?