Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Opheffing vliegverbod vermindert geluidsoverlast Zaventem

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 533 
|
 politics.be 
Opheffing vliegverbod vermindert geluidsoverlast Zaventem

Bert Wollant (N-VA): Opheffing vliegverbod vermindert geluidsoverlast Zaventem

“De N-VA vraagt de opzegging van het vliegverbod boven het Koninklijk Paleis van Laken. Het afschaffen van dit verbod kan bijdragen tot een meer evenwichtige spreiding van het vliegverkeer.” Dat zegt N-VA-Kamerlid Bert Wollants, die een wetsvoorstel indiende om het vliegverbod te schrappen.

Door het verbod af te schaffen komt er volgens Wollants meer ruimte vrij om tot een betere spreiding te komen. “De discussie over de veiligheid gaat ook over de spreiding van de geluidshinder en daarom is dit vliegverbod boven Laken niet langer houdbaar. Laken is één van de dunst bevolkte gebieden rond Brussel maar door het vliegverbod worden de omliggende, dichter bevolkte, regio’s zwaarder belast. Bovendien moeten we ons de vraag stellen of de koninklijk domeinen om veiligheidsredenen een hoger beschermingsstatuut vereisen dan strategische industriële productiesites of installaties voor de productie van energie.”

Wat is het probleem? Vliegtuigen die vertrekken of landen op de luchthaven van Zaventem moeten geregeld op lage hoogte een bocht maken voor Laken omdat boven het Koninklijk Paleis een vliegverbod geldt. Dit zorgt voor extra hinder in de omliggende regio’s.

Discussie van jaren wordt niet beslecht
Wollants: “De discussie over een spreiding van geluidshinder, op en rond de luchthaven van Zaventem, sleept al jaren aan. Het vinden van routes waarbij de hinder gelijk gespreid wordt, is dan ook een huzarenstuk.” Bij het uitwerken van routes en procedures wordt rekening gehouden met elementen zoals bevolkingsdichtheid, intensiteit van de hinder, capaciteit op de luchthaven, windcriteria, veiligheid enzovoort. De laatste jaren is ook het ecologische element een belangrijke factor geworden.

Uit veiligheidsoverwegingen werden een aantal zones afgebakend waarover niet gevlogen mag worden. De Koninklijke domeinen in Laken en Ciergnon maken daar deel van uit. Door deze maatregel worden vliegtuigen verplicht om op lage hoogte af te draaien, wat zorgt voor enorme geluidshinder voor de regio en een hoger brandstofgebruik door de vliegtuigen. “En dat is niet langer verantwoord”, besluit Bert Wollants.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Onze buren hebben vergelijkbare problemen, spreiden of concentreren, waar het veiligheid en geluidsoverlast betreft.

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Maar hier is iets vreemds aan de hand : De Koning van België , mag niet gehinderd worden ??