Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Operationele winst KLM met kwart omlaag

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1073 
|
 ad.nl 
Operationele winst KLM met kwart omlaag

Bron: ANP

Hoewel KLM niet direct werd getroffen door de staking die zusterbedrijf Air France in het derde kwartaal twee weken lang parten speelde, heeft ook de Nederlandse luchtvaartmaatschappij een zwaar derde kwartaal achter de rug. Dat blijkt uit de resultaten die moederbedrijf Air France-KLM vandaag heeft gepubliceerd.
KLM zag de omzet licht teruglopen tot 2,8 miljard euro. De operationele winst ging met ruim een kwart omlaag tot 265 miljoen euro. Air France zag de omzet, vooral als gevolg van de pilotenstaking, met bijna 10 procent dalen tot iets meer dan 4 miljard euro. De Franse maatschappij leed een operationeel verlies van 21 miljoen euro, tegen een winst van 280 miljoen euro een jaar eerder.

In de eerste 9 maanden van het jaar zijn de opbrengsten bij KLM eveneens licht afgenomen tot 7,3 miljard euro. De operationele winst lag met 232 miljoen euro ruim 17 procent lager dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.
Geen drastische maatregelen

Moederbedrijf Air France-KLM probeert de financiële consequenties van de pilotenstaking in Frankrijk van vorige maand te beperken. Daarom zal het onder meer terughoudender zijn met investeringen en al aangekondigde bezuinigingsmaatregelen naar voren halen.

Nadere details wilde financieel directeur Pierre-François Riolacci in een toelichting niet geven. Hij sprak wel met klem tegen dat Air France-KLM broedt op ‘drastische maatregelen’. Verscheidene media speculeerden deze week op massale ontslagen. Riolacci stelde die verhalen ‘met grote verbazing’ te hebben gelezen. Gisteren kwam het bedrijf ook al met een stellige ontkenning van de geruchten.

De impact van de pilotenstaking is in lijn met de verwachting die Air France-KLM eerder deze maand uitsprak. Het bedrijf heeft het afgelopen kwartaal 416 miljoen euro aan omzet misgelopen. Het nadelige effect op de operationele winst bedraagt 330 miljoen euro. Air France-KLM herhaalde dat het drukkende effect op de brutowinst (ebitda) over heel 2014 ongeveer 500 miljoen euro zal bedragen.

De omzet over het derde kwartaal kwam uit op 6,7 miljard euro, een daling op jaarbasis met 6,7 procent. Gecorrigeerd voor de impact van de staking en wisselkoerseffecten bleven de opbrengsten nagenoeg stabiel. Het operationele resultaat kwam uit op 247 miljoen euro, tegen 641 miljoen euro een jaar eerder. Ook die daling wordt grotendeels verklaard door de staking bij Air France. De nettowinst is afgenomen van 148 miljoen naar 100 miljoen euro.

Behalve met de directe kosten van de staking, kampt Air France met een achterstand in de boekingen voor de komende maanden. Dat komt door de onzekerheid die de staking met zich meebracht, maar ook door een terugval van de vraag die al sinds de zomer speelt. Het bedrijf verwacht de achterstand in het vierde kwartaal deels in te lopen, maar dat gaat wel ten koste van de ticketprijzen, zei Riolacci.


Reacties op dit bericht