Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Opdracht Alders moet anders

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 835 
|
 Milieudefensie (nagekomen 19 jan) 
Opdracht Alders moet anders

Persbericht

Uitbreiden vliegvelden staat haaks op klimaat- en economische crisis

Amsterdam, 19 januari 2009 - Milieuorganisaties en omwonenden van regionale vliegvelden vinden dat Hans Alders, die november 2008 door minister Eurlings is gevraagd om op regionale vliegvelden ruimte te zoeken voor het opvangen van de groei van Schiphol, zich niet zonder meer moet richten op het uitbreiden van regionale luchthavens. Nu de luchtvaart krimpt en het klimaatprobleem steeds urgenter wordt, is uitbreiden van luchthavens achterhaald. De organisaties vinden dat eerst moet worden vastgesteld hoeveel luchtvaart er past binnen de Nederlandse klimaatgrenzen. Daarna kan pas besloten worden vanaf welk vliegveld vliegtuigen moeten vliegen.

Woensdag spreekt de Tweede Kamer over de luchtvaart. Dit wordt een belangrijk algemeen overleg, nu de krimp in de luchtvaart de groeiplannen op losse schroeven zet. In een brief aan Kamer roept het ‘Platform Vliegplafond’, waarin verschillende regionale milieuorganisaties, de Brabantse Milieufederatie en de landelijke Vereniging Milieudefensie zijn verenigd, de politici op de bakens voor de luchtvaart te verzetten. De organisaties hebben een manifest opgesteld met hun randvoorwaarden voor de luchtvaart. Het manifest behandelt de onderwerpen geluidsoverlast, luchtvervuiling, bereikbaarheid en klimaatverandering.

Voormalig milieuminister Hans Alders bereikte juni 2008 een akkoord over de toekomst van Schiphol met de luchtvaartsector, overheden en een deel van de bewonersgroepen. Onderdeel van dit plan is het verplaatsen van chartervluchten en prijsvechters naar andere luchthavens. Vervolgens is Alders door het kabinet aangesteld om elders een plek te vinden voor deze 70.000 extra vluchten waarvoor op Schiphol geen plaats zou zijn.

kijk voor het manifest en de brief op http://www.milieudefensie.nl/verkeer/publicaties/manifest%20platform%20vliegplafond.def.pdf

Het manifest is ondertekend door:
Vereniging Belangenbehartiging Omwonenden Welschap, www.b-o-w.nl

Bewoners Tegen Vliegveld Rotterdam, www.btv-rotterdam.nl

Verontruste Inwoners van Flevoland, www.vivf.nl

Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde, www.vole.nl

Vereniging Geen Uitbreiding Vliegveld Beek, www.vgub.nl

Platform Vlieghinder Teuge, Menno Tiebout, tel. 0571-291749.
Stichting Alternatieven Vliegveld Twente, www.alternatievenvliegveldtwente.nl

Stichting Hart van Twente, Stichting Lonnekerland, www.lonnekerland.nl

De Brqabantse Milieufederatie, www.brabantsemilieufederatie.nl

Vereniging Milieudefensie, www.milieudefensie.nl

 


Reacties op dit bericht