Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ook Saoedi-Arabië blokkeert deelname aan emissiehandel’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 878 
|
 luchtvaart nieuws.nl 
Ook Saoedi-Arabië blokkeert deelname aan emissiehandel’

RIYADH - De regering van Saoedi-Arabië wil niet dat de nationale luchtvaartmaatschappij Saudia deelneemt aan de Europese handel in CO2-emissies. Dat meldt Bloomberg News dinsdag op basis van anonieme bronnen. De Saoedi’s stelden zich eerder dit jaar al afwijzend op tegenover de opgelegde deelname aan het Europese systeem.

Saudia is de enige maatschappij uit het land met vluchten van en naar Europa. De staatsonderneming voert passagiersdiensten uit naar Londen, Parijs, Frankfurt, Milaan en Rome, en vrachtvluchten naar onder meer Amsterdam en Brussel.

Saoedi-Arabië steunde in februari een georganiseerd verzet van bijna dertig landen die niet met deelname aan het emissiehandelssysteem akkoord gaan. De twee grootste tegenstanders, de VS en China, hebben inmiddels al openlijk aangegeven dat hun maatschappijen geen gehoor aan de oproep uit Brussel zullen geven.

De protesterende landen vinden het ongeoorloofd dat niet-Europese maatschappijen verplicht worden mee te doen aan een systeem dat eenzijdig van Europese kant is ingevoerd. Maatschappijen uit bijvoorbeeld de VS of India moeten volgens de regels van EU ETS ook emissiecertificaten bemachtigen voor de uitstoot van schadelijke gassen buiten het Europese grondgebied.

EU-maatschappijen zijn bang dat ze te maken krijgen met oneerlijke concurrentie als concurrenten van buiten de EU vrijstellingen ontvangen.

Eurocommissaris Connie Hedegaard van Klimaatzaken heeft eerder aangegeven niet te willen wachten op een wereldwijd ingestelde aanpak. Volgens de meeste landen en luchtvaartmaatschappijen is dat wel de enige manier om de financiële gevolgen voor de sector eerlijk te verdelen.


Reacties op dit bericht