Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Ons’ elektrovliegtuig revolutionair

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1556 
|
 AD 
‘Ons’ elektrovliegtuig revolutionair

LE BOURGET - Nederland gaat naar eigen zeggen zorgen voor ‘een revolutie in de luchtvaart’. Als eerste ter wereld maken Nederlandse bedrijven en onderzoekers een toestel dat géén CO2 uitstoot, geen geluid maakt én ook nog razendsnel vliegt.

,,Over een paar maanden gaat een eerste prototype onbemand de lucht in. Met voldoende steun kunnen we over twee jaar al een full size en bemand vliegtuig van 11 meter spanwijdte klaar hebben,’’ zegt Ronald van Gent van de TU Delft, die de bouw coördineert. ,,Dat zou echt een revolutie in de luchtvaart betekenen, net als honderd jaar geleden toen de eerste gemotoriseerde vluchten begonnen.’’

Hij presenteerde gisteren op de luchtvaartshow Le Bourget, bij Parijs, een allereerste maquette van het toestel met vier elektromotoren die op ‘schone’ energie draaien. Er bestaan al elektrische vliegtuigen die geruisloos en emissieloos zijn. Maar het toestel dat de TU Delft ontwikkelt, is de eerste in z’n soort dat ook hard vliegt, zo’n 460 kilometer per uur. Daarmee wordt het voor het eerst interessant voor een groot publiek en voor grote luchtvaartmaatschappijen.

Het nieuwe vliegtuig is één van de pronkstukken die worden genoemd in de nog vertrouwelijke kennis- en innovatienota die de luchtvaartsector heeft opgesteld voor minister Camiel Eurlings (Verkeer). Die zegde gisteren op Le Bourget toe extra geld te willen uit trekken voor Nederlandse bedrijven die de omslag maken naar ‘duurzame luchtvaart’. ,,We willen de sector, waar zo’n 100.000 mensen werken, een stimulans geven om die innovaties mogelijk te maken,’’ verklaarde de minister tegen deze krant.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam


Geplaatst door Gerard uit NULL

Klinkt mooi, maar als het al zou werken op de schaal die nodig is lost dat de huidige problemen natuurlijk bij lange na niet op. Dit kost minstens tientallen jaren voordat het op de schaal van het huidige verkeer zou kunnen werken, en zo lang kunnen we niet wachten.

Geplaatst door Observer uit Nederland

Inderdaad ,klinkt mooi.. Maar voorlopig werkt dit weer als een vijgeblad c.q. excuus, om door te gaan op de bekende groei-weg !
Durzame Luchtvaart....? Daar zijn we voorlopig nog ver van verwijderd

Geplaatst door Observer uit Nederland

PS: ANP: Het toestel is duurzaam, omdat het geen CO2 uitstoot. Ook maakt het nauwelijks geluid. Het toestel is echter nog lang niet zo ver ontwikkeld dat het de huidige passagierstoestellen kan vervangen. Mensen die in een uurtje klimaatneutraal naar Parijs willen vliegen, moeten dus nog even geduld hebben.

Bron: ANP

Geplaatst door An uit Bussum

Zoveelste bericht voor het verkrijgen vsn subsidie voor wat dan ook. Blijkbaar is Delft naar een speelgoedwinkel gegaan, zag de elctrische vlegtuigjes liggen en dacht: Ëureka".
Tussen twee haakjes, is dat mijnen probleem al opgelost? Delft wist Eur 15.000.000 binnen te halen om mijnen op te sporen. Zelfs tegen bermbommen is geen adequaat antwoord. De Nederlandse soldaten worden nog steeds slachtoffer.
Zou het electriach vliegen de oplossing voor het CO2 en geluidsprobleem zijn? Wie het weet heeft de jackpot. In ieder geval scoort Delft eerst.

Geplaatst door Gerard uit NULL

Dit gaat net zoals die piramides tegen grondgeluid. Die zouden er inmiddels zo ongeveer moeten staan. Er zijn veel meer van dergelijk nonsens verhalen geventileerd, die steeds weer als zoete koek werden geslikt.

Steeds weer veel tamtam op een politiek gevoelig moment, maar daarna werd er niets meer van gehoord. En de politiek? Die is met kennelijk belangrijker zaken bezig en laat zich steeds weer in slaap sussen. Misselijkmakend, als je er goed over nadenkt.