Onhoorbaar sluipend gevaar

Door Guido Castagna
Amsterdam - Langdurige blootstelling aan laagfrequent geluid kan ernstige gezondheidsklachten bij werknemers veroorzaken.
Met name stewardessen, piloten, vliegtuigmonteurs, machinisten en buschauffeurs lopen gevaar.
Door superlage, onhoorbare tonen kunnen ze een levensbedreigende hartaandoening ontwikkelen, waarschuwt natuurkundige Mariana Alves-Pereira.
Ze presenteerde haar bevindingen gisteren in Amsterdam bij een FNV-symposium over nieuwe beroepsziekten.
Uit haar onderzoek blijkt dat laagfrequent geluid naast hartaandoeningen, ook epileptische aanvallen, agressie, depressies en concentratieproblemen kan veroorzaken.
Dat de ziekte nog compleet onbekend is bij het grote publiek en zelfs door veel artsen niet wordt erkend, komt volgens Alves-Pereira doordat niemand wil geloven dat je ernstig ziek kunt worden van iets wat je niet kunt horen.
“Dat is natuurlijk een ongelofelijke redenering. Röntgenstraling kunnen we ook niet zien, maar als je er langdurig aan wordt blootgesteld, wordt je wèl ziek.”
Bovendien zit niemand te wachten op een nieuwe beroepsziekte, meent de wetenschapper.
Geplaatst door Els uit Castricum
je bent net in slaap en dan komt er toch een reuze horzel aanvliegen, niet te geloven, waardoor je je lam schrikt en je hart opeens overslaat. En dat niet één keer maar vele keren, je ligt helemaal te shaken en te vibreren. En als alle herrie verwerkt is en je mag hopen dat het stil blijft, dan kan je hart ook eindelijk tot bedaren komen. Trouwens ik had net een artikel gelezen over depressies, die veroorzaakt worden door te kort aan slaap. Ik betrap me zelf er op, dat ik ondanks mijn onverwoestbaar optimisme, af en toe loop te somberen en het even niet meer zie zitten.
Dus depressies kunnen we aan de lijst van gezondheidsklachten o.a. veroorzaakt door het vliegverkeer, ook weer toevoegen.