Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Onderhandelingen vliegveld Twente in cruciaal stadium

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2142 
|
 binnenlands bestuur.nl 
Onderhandelingen vliegveld Twente in cruciaal stadium

Door: Yvonne Jansen

De onderhandelingen over commerciële exploitatie van vliegveld Twente met bouwondernemer Dik Wessels en zijn investeringsvehikel Reggeborgh verkeren in een cruciaal stadium. Dat laat Area Development Twente (ADT) weten.

Inhoud nog geheim
Over de inhoud van de onderhandelingen doet Peter Den Oudsten, burgemeester van Enschede en voorzitter van ADT, geen mededelingen. ADT is een gezamenlijke onderneming van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel, die een eventuele heropening van de in 2008 gesloten F16 basis voor moet bereiden.

Reddende engel
Rond de jaarwisseling bleek een twee jaar lopende openbare aanbesteding mislukt. De drie gekwalificeerde kandidaten voor de exploitatie, waaronder Schiphol, zagen er geen brood in. Voor ADT kwam Wessels als de spreekwoordelijke reddende engel, anders zou het boek vliegveld Twente vrijwel zeker definitief gesloten zijn.

Bevolking verdeeld
De voorgenomen ontwikkeling van een commercieel vliegveld en van de gronden er omheen voor bedrijvigheid, recreatie en woningbouw, verdeelt bevolking en politiek in Twente tot op het bot. Roerden eerst vooral de tegenstanders zich, nu laten voorstanders luid van zich horen. De sluiting kostte om en nabij tweeduizend banen. Werkgelegenheid is het meest gehoorde argument dat voorstanders in de strijd gooien.

Hoge werkloosheid
Zoals Hengeloër Jordi Rietman, initiatiefnemer van een Facebook-fanpagina voor herstart, die binnen de kortste keren twaalfduizend sympathisanten telde. ‘Hadden die drie kilometer baan er niet gelegen, dan was ik deze actie nooit begonnen,’ licht Rietman toe. ‘De mensen die zich tegen een herstart keren gaan in mijn ogen voorbij aan het economisch belang die het vliegveld voor de wijde regio kan hebben. De werkloosheid is hier hoger dan waar ook in Nederland.’

Investeren in infrastructuur
Rijk, provincie en gemeente Enschede willen €16 miljoen steken in de infrastructuur op de luchthaven. Brussel onderzoekt of dan sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Verder betaalt de nieuwe exploitant zeven jaar lang geen huur en staan de overheden garant voor leningen. Meer overheidsgeld mag er niet bij, vindt de oppositie in de Overijsselse Staten (PvdA, D66, GL). De burgerluchtvaart vanaf de voormalige F16 basis leunde wat voorzieningen en beheer betreft zwaar op Defensie en werd financieel op de been gehouden door verschillende overheden. 


Reacties op dit bericht