Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Omwonenden Schiphol niet afschepen met visionaire prietpraat

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 892 
|
 Trouw De Verdieping 
Omwonenden Schiphol niet afschepen met visionaire prietpraat

Sinds jaar en dag krijgen omwonenden van Schiphol dezelfde worst voorgehouden: het aantal vluchten kan best omhoog. Meer geluidsoverlast zal het niet opleveren, minder zelfs, en het milieu vaart er ook nog wel bij.

Een win-win situatie heette dat onder het eerste kabinet-Kok, en onder voorgaande en volgende kabinetten ging het niet anders: er werd wat afgegoocheld met cijfers en geluidsnormen, met steevast als uitkomst dat de luchthaven gewoon verder mocht groeien.

Zelden echter deden de rekenmeesters zo’n groot beroep op het voorstellingsvermogen van de lezers als deze week, in een gezamenlijk werkstuk van belanghebbenden uit de branche en een reeks wetenschappelijke instituten. Zij zetten hun kaarten onder meer op futuristische vliegende schotels, zeer zuinig in kerosineverbruik, als een van de instrumenten om groei van de luchthaven te koppelen aan een beter milieu. Leuk bedacht – zij het dat die vliegende schotels nog puur tekentafelwerk zijn, en dat stadium vooralsnog niet ontstijgen.

Een ander voorstel, nieuwe stations met parkeerplaatsen bij de snelwegen, zal technisch wellicht niet al te veel problemen opleveren. Maar de ervaring leert dat het aanleggen van dergelijke grote infrastructurele bouwwerken buitengewoon tijdrovend en kostbaar is. Ook deze oplossing is er dus op zijn best een voor de lange termijn. Zoals het wachten ook nog steeds is op verbeterde navigatieapparatuur, zodat de vliegtuigen ten langen leste in de beloofde stille glijvlucht kunnen afdalen naar de landingsbaan.

Visionair, zou je zo’n rapport kunnen noemen. Maar feitelijk past het in de vertrouwde illusiepolitiek rond Schiphol, waarbij gissingen en voorspellingen uiteindelijk worden vertaald in harde procenten groei. Dat moet andersom: eerst maar eens de technische mogelijkheden verder ontwikkelen en invoeren, en dan pas berekenen hoeveel extra vliegtuigen er op grond van de feiten mogen opstijgen en landen binnen de bestaande normen. En dus niet een voorschot nemen op allerlei mogelijke, al dan niet realistische opties, door het aantal vluchten alvast maar te verhogen.

Dat de vliegbranche met een dergelijk rapport komt, wekt geen verwondering. Dat wetenschappelijke instituten als TNO en de TU Delft zich door de branche hebben laten meeslepen in een platte luchtvaartlobby, is wel bedenkelijk. Het zal altijd slalommen blijven tussen milieu en economie rond Schiphol, en het een zal altijd ten koste gaan van het ander. Het minste wat de luchtvaartsector en de politiek kunnen doen, is daar nu eindelijk eens klare taal over spreken.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Rieneke Schokking uit Amstelveen

Hier is nu binnen een paar dagen al de tweede journalist die in aanmerking komt voor de persprijs. Dit geeft de burger weer moed. Blijkbaar zijn er toch nog meer mensen die dwars door alle leugens van Schiphol kijken.

Geplaatst door Gerard uit NULL

iedereen kijkt door de leugens van Schiphol heen, zelfs Schiphol. Maar sommigen wíllen het niet, en doen daar zelfs moeite voor.

Wat een wereld.

Geplaatst door Bob uit Limmen

Met dit idiote plan maakt de sector zich echt belachelijk. Ik hoorde iets over geluidabsorberende piramides in het landschap. Naast lawaaivervuiling krijgen we dan ook nog te maken met horizon of landschapsvervuiling. Aan de andere kant is het wel een erkenning van de sector dat ze overlast geven en dat ze het gewoon niet weten hoe dat op te lossen, zonder de hand in eigen boesem te steken.

Geplaatst door Fiet uit NULL

Na jarenlang liegen en bedriegen door Schiphol komt er eindelijk tegenwicht vanuit de bewoners in de regio.
Schiphol heeft steeds maar geroepen: ekonomie, ekonomie, enz. en de regeringen hebben daar tot nu toe de oren naar laten hangen. Maar wat is ons wélzijn wáárd ?
Nu komt er eindelijk veel tegenstand en dat moet zonodig door Haverkamp als belachelijk terzijde geschoven worden.
Na jaren van slikken en stikken komt er nu oppositie tegen dat ongebreidelde groeien van Schiphol en luisteren sommige politieke partijen er zelfs naar.
Behalve het CDA met haar z.g. normen en waarden. Op deze manier liegen en bedriegen ze met Schiphol mee.

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Ik wil de econoom wel eens horen uitleggen dat groei voor Schiphol essentieel is. Economen als Heertje en Van Duin beweren het tegenovergestelde. Het ‘economische argument’ is allang achterhaald maar de politieke wil om te veranderen komt jaren later. Als het al komt. We beginnen in veel opzichten steeds meer op lemmingen te lijken.