Olifantsgras: goed voor alles behalve ganzen
SCHIPHOL - Het haalt CO2 uit de lucht. Het is niet aantrekkelijk voor ganzen dus bevorderlijk voor de vliegveiligheid. Het is een uitstekende bouwstof voor cellulose. Je kunt er doorzichtige bordje van maken en - niet onbelangrijk - het heeft de interesse van staatssecretaris Atsma: olifantsgras.
Het was even zoeken, maandagmiddag op het perceel van agrariër Gert Jan Petrie aan de Hoofdweg tussen Vijfhuizerweg en Schipholweg. En dat terwijl er toch al gauw zo’n veertig mensen op het land tussen het gewas liepen. Onder hen een burgemeester, een wethouder, een staatssecretaris, een filmploeg, meerdere fotografen, schrijvende journalisten en de voorlichters. Maar tussen de metershoge stengels (Petrie schat het gewas toch al snel op drie meter) kun je bij wijze van spreken met speels gemak verstoppertje spelen. Er hard doorheen rennen, dat gaat echter niet. Daarvoor staan de planten te dicht bij elkaar en geven de stengels nauwelijks mee.
Olifantsgras - daar gaat het om op het perceel aan de Hoofdweg Westzijde. Een bijzonder snel groeiend gewas dat een tussenvorm lijkt van riet en bamboe, met heel veel mogelijkheden. Juist om die vele mogelijkheden, daar gaat het om. Want volgens een van de initiatiefnemers om deze plant in Haarlemmermeer te introduceren, agrariër Gert Jan Petrie, is het olifantsgras een soort wondermiddel. Daar mag hij deze middag de staatsecretaris van overtuigen en dat gaat zonder al te veel moeite. De heer Atsma, zo blijkt overduidelijk, heeft zich heel goed voorbereid. Agrariër Petrie, deze keer netjes in pak gestoken, omschrijft het later dan ook als een bijzonder prettig gesprek waarin hij de vele voordelen van het olifantsgras nog eens kan benadrukken. CO2 opnemend, niet aantrekkelijk voor ganzen (dus goed voor de vliegveiligheid rondom Schiphol), een gewas dat makkelijk 10 jaar mee kan zonder het te hoeven herplanten (Petrie: ‘Dan kan de grond goed uitrusten en zich verrijken voor een ander gewas’) en ook nog eens geluiddempend en daarmee een goed alternatief voor geluidsribbels. Die laatste zijn volgens Petrie ‘ondingen waarvan het nut nog maar eens bewezen moet worden’. “Met olifantsgras doe je niets definitiefs. Geluidsribbels liggen er voor altijd. Dus weg vruchtbare landbouwgrond.”
Midden tussen de nog te oogsten stengels wijst hij op een tafel met diverse producten. Briketten en korrels (voor brandstof), een flesje olie (kerosine) en een op plastic lijkend bord. Zeer diverse producten met één gemeenschappelijke grondstof: olifantsgras. “Deze borden kun je dus gewoon bij het groenafval gooien, want ze zijn biologisch afbreekbaar”, laat hij de hoge heren en de verzamelde pers weten. “Olifantsgras is dus een bijzonder interessant gewas.”
Er zijn eigenlijk maar twee nadelen: het oogsten levert opvallend veel stof én lawaai op zo blijkt bij een demonstratie en er is veel vierkante meters nodig om het gewas rendabel te maken. Dat eerste is van tijdelijke aard, het tweede is oplosbaar zodra meerdere agrariërs besluiten over te gaan op het voor Haarlemmermeer nieuwe gewas. Gert Jan Petrie is ervan overtuigd dat meerdere collega’s wel meewillen. “Olifantsgras is de toekomst”
Dezelfde maandagmiddag wordt op het luchthaventerrein een convenant getekend ‘Reduceren Vogelaanvaringen’ ie het aantal vogels op en rond Schiphol moet verminderen. Laat olifantsgras daar nu heel goed voor te gebruiken zijn.