Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Olifantengras moet ganzen van Schiphol verdrijven

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 983 
|
 rtvnh.nl 
Olifantengras moet ganzen van Schiphol verdrijven

SCHIPHOL Het olifantengras van Gert-Jan Petrie is een belangrijke maatregel om de ganzen op en rond Schiphol te verdrijven. De vogels hebben er namelijk een enorme hekel aan.
Voor de boer is olifantengras tevens een goede keuze, omdat het gewas kan dienen als biomassa-grondstof voor de duurzame productie van energie en bioplastic. Het olifantsgras is slechts één van de alternatieven waarmee Schiphol, overheden en natuurorganisaties het ganzenrpobleem willen aanpakken.

Zo zijn er ook collega’s die hun grond direct na de oogst omwoelen zodat er geen lekkere restjes voor de vogels op het land achterblijven. Ook gaat de luchthaven nieuwe apparatuur testen om vogels te detecteren die het vliegverkeer in gevaar kunnen brengen.

Botsingen

Doel van de afspraken is om tot minder botsingen tussen vogels en vliegtuigen te komen. Door de toename van het aantal ganzen (er zijn er nu zo’n 50.000) is er steeds meer kans dat ze in aanvaring komen met een vliegtuig en dat is zelfs al een aantal keer gebeurd. Afgelopen zomer moest een toestel een noodlanding maken nadat het bij de start in botsing was gekomen met ganzen.

De vogelbescherming heeft de overeenkomst niet ondertekend omdat ze het niet eens zijn met het afschieten. Dat schrikt de vogels namelijk alleen maar op, waardoor ze opvliegen en een nog groter gevaar vormen.

Boer Niek Koekhoven uit Hoofddorp is kritisch over alle landbouwmaatregelen. Ook de partijen die op Schiphol het akkoord ondertekenden, zijn het erover eens dat het nog niet genoeg is. Ook het ministerie denkt dat de maatregelen uiteindelijk niet voldoende zijn. Vangen en vergassen is de bedoeling, maar daar moet Brussel mee instemmen.


Reacties op dit bericht