Platform Vlieghinder Kennemerland
 

OM mocht niet alle incidenten in luchtvaart onderzoeken

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 974 
|
 NRC 
OM mocht niet alle incidenten in luchtvaart onderzoeken


Het kabinet heeft de afgelopen zeven jaar “een handvol keren” ingegrepen in het beleid van het openbaar ministerie. Dat zegt de scheidend voorzitter van het college van procureurs-generaal, Harm Brouwer, vandaag in NRC Handelsblad.

Hij noemt als voorbeeld de strafrechtelijke immuniteit voor de luchtvaartsector na het melden van bijna-ongevallen of ernstige incidenten. Het openbaar ministerie wilde de vrijheid om alle gemelde incidenten te kunnen onderzoeken en eventueel te vervolgen. Maar toenmalig minister Donner (CDA, Justitie) gaf het openbaar ministerie de opdracht de luchtvaartsector grotendeels te ontzien.

Er is daarom sinds 2006 alleen de mogelijkheid om vliegers en technici strafrechtelijk te vervolgen bij een vermoeden van opzet of grove nalatigheid. Het openbaar ministerie had ook de mogelijkheid willen behouden om onderzoek in te stellen of eventueel vervolging, bij lichtere voorvallen. Die werden gedefinieerd als ‘onopzettelijk of uit onachtzaamheid’.

Die mogelijkheid, zegt Brouwer, is onder druk van de Kamer en de luchtvaartsector beperkt. Daar was men bevreesd dat de meldingsbereidheid onder het personeel zou afnemen, als de dreiging van justitieel ingrijpen zou bestaan. „Mijn overweging was dat als ik aan de luchtvaart begin, dan zit ik straks met een heel stelsel van immuniteiten. Dat begint met de vliegers, dan komen de doktoren, etc. Daarom was ik tegen. Maar ik heb het voor mijn rekening genomen.”

Brouwer zegt dat in zijn periode geen enkele minister van Justitie ooit een ‘dienstbevel’ gaf om individuele zaken te seponeren of juist te vervolgen. „We hebben altijd onze lijn kunnen vasthouden. Denk aan zaken van levensbeschouwelijke aard, discriminatie en medische kwesties.”

Tegelijk zegt Brouwer ook dat er zowel over beleidskwesties als bij sommige individuele zaken wordt overlegd met het kabinet. „Het is ook geven en nemen, met ministers. Je functioneert in een politiek bestuurlijk complex. Daar moeten we ons naar gedragen.” Bij individuele zaken is het openbaar ministerie naar zijn zeggen nooit gezwicht voor de mening van het kabinet. „Daar zitten voor ons de principes.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door joop uit haarlem

- strafrechtelijke immuniteit -
Nederland is ziek, echt ziek.