Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nota Ruimte moet aangepast

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 563 
|
 Trouw 
Nota Ruimte moet aangepast

Plannen voor Nederland van minister Dekker zuinigjes ontvangen

DEN HAAG - De Nota Ruimte kreeg gisteren in de Tweede Kamer een zuinige ontvangst, juist ook van regeringspartijen. Minister Dekker (ruimtelijke ordening, VVD) moet van de Kamer op fundamentele plekken haar nota over de ruimtelijke indeling van Nederland tot 2030, aanpassen en aanvullen.


De nota van Dekker breekt radicaal met de centralistische traditie dat de rijksoverheid tot in detail bepaalt wat en waar in Nederland wordt gebouwd. Het huidige kabinet kiest ervoor om de ruimtelijke ordening zo dicht mogelijk bij de burger neer te leggen.

,,Ik geloof in regie en niet in maakbaarheid’‘, zo zei de minister. Een ruime kamermeerderheid verwijt haar echter dat zij zich in de nota te weinig een regisseur betoont. Te onduidelijk is aan welke spelregels gemeenten zich straks moeten houden. ,,Een regisseur stelt zijn toneelspelers duidelijke richtlijnen en heldere kaders. In de Nota Ruimte lees ik van richtlijnen helemaal niets en dat betreur ik’‘, aldus woordvoerder Van Bochove (CDA). PvdA-woordvoerder Duivesteijn gelooft juist wel in fysieke maakbaarheid. ,,Nederland is daar bij uitstek een voorbeeld van. Dit land is meer dan wat dan ook gemaakt door mensen.’‘

Het kabinet kiest in de Nota Ruimte expliciet voor het bevorderen van de economie, dit in tegenstelling tot vorige ruimtelijke nota’s waarin een balans werd gezocht tussen economie en natuur. Zo krijgen de mainports Schiphol en Rotterdam ruim baan en wil het kabinet 25000 hectaren vrij maken voor bedrijfsterreinen.

Deze keuze is behalve de LPF alle oppositiepartijen in het verkeerde keelgat geschoten. D66-woordvoerster Giskes: ,,Er blijkt nergens uit wat die fundamentele keuze voor de economie oplevert in termen van werkgelegenheid of economische groei.’‘

GroenLinks-woordvoerder Duyvendak bekritiseerde het ‘faciliteren van de oude economie’. Hij doelde op de investering van het kabinet van 1,7 miljard euro in de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam. ,,Dat is allemaal sjouwen en tillen. De economische positie van Rotterdam raakt hierdoor juist achterop.’‘

Als het aan de VVD ligt, betalen projectontwikkelaars straks in ruil voor extra bouwrechten mee aan investeringen in natuur. Volgens VVD-woordvoerder Geluk is zijn partij niet blind voor de vrees dat de te verwachten hoge opbrengst van bouwgrond de ook noodzakelijke investeringen in ‘groene’ functies onder druk zal zetten.

De LPF zou nog verder willen gaan, met name op het gebied van de bouw van nieuwe wegen. ,,Maar ik ben enthousiast over de ingeslagen weg van minister Dekker’‘, zo zei kamerlid Van As.

Bekijk bericht op "Trouw"

Reacties op dit bericht