Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Noren kopen als eersten CO2-rechten voor vliegverkeer

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1135 
|
 TROUW 
Noren kopen als eersten CO2-rechten voor vliegverkeer

De Noorse overheid gaat emissierechten kopen ter compensatie van vliegreizen van de Noorse ambtenaren.
Dat heeft de Noorse premier Jens Stoltenberg gisteren meegedeeld tijdens zijn nieuwjaarsrede. De emissierechten vormen een onderdeel van het zogeheten Kyoto-protocol.
Volgens die regels, omarmd door 35 landen, moet de uitstoot van broeikasgassen gedurende de periode 2008-2012 met 5 procent worden verlaagd ten opzichte van het niveau van 1990. De broeikasgassen, waaronder kooldioxide dragen bij aan de opwarming van de aarde. In het protocol zijn geen regels opgenomen voor luchtvaartmaatschappijen.
Door nu emissierechten op te kopen voor de dienstreizen van de ambtenaren probeert de Noorse overheid die leemte op te vullen.
Stoltenberg hoopt dat bedrijven en instellingen zijn initiatief overnemen.
Hoe diep de Noorse regering in de buidel moet tasten is niet bekend.
Het Noorse persbureau schat de rekening op 400.000 dollar per jaar. De Noorse staatsoliemaatschappij Statoil heeft al een regeling voor het eigen personeel getroffen.
Stoltenberg merkte gisteren op dat ook zijn land zichtbaar wordt beïnvloed door de klimaatverandering: ,,In sommige delen van ons land hebben we de warmste herfsten wintermaanden in honderd jaar gehad. In vele delen van het land maken de kinderen geen sneeuwpoppen meer en zijn de ski’s nog ongebruikt.’‘


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Niet hier, hier doen we aan capaciteitsvergroting en volgen de VS in hun Kyoto-gedrag d.m.v. Van Geel die Europese normen op wil rekken...

Geplaatst door Olav uit NULL

Zou het een idee zijn wanneer de overheid aan Luchthavens als Schiphol of regionale verkeersleidingen, zoals LVNL, opdraagt om aan de beschikbaarheid van slots de eis te verbinden dat CO2-rechten zijn of worden voldaan?

Lijkt me een typisch algemeen belang, regelbaar door van Geel.

Geplaatst door Gerard uit NULL