Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nog meer onderzoek naar toekomst luchthaven Eelde

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 879 
|
 rtv drenthe.nl 
Nog meer onderzoek naar toekomst luchthaven Eelde

EELDE - Een besluit over financiële steun voor luchthaven Eelde door de provincie is voorlopig uitgesteld. De aandeelhouders, de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Tynaarlo, Assen en Groningen, willen extra onderzoek. Bovendien moet er een maatschappelijke kosten-batenanalyse worden gemaakt.

De aandeelhouders hebben het bureau Ernst & Young opdracht gegeven het businessplan van het vliegveld te bekijken. Dit plan werd eerder door de Noordelijke Rekenkamer en onderzoeksbureau SEO uit Amsterdam als veel te rooskleurig betiteld. Het zou volgens deze twee partijen haast onmogelijk zijn om het vliegveld rendabel te laten draaien. Het Drentse vliegveld gaat uit van groei van het aantal passagiers die er niet zal zijn, zegt SEO. Ernst & Young heeft de opdracht gekregen om het businessplan door te lichten en daarbij ook gebruik te maken van de rapporten van de Rekenkamer en SEO.


Een maatschappelijke kosten-batenanalyse moet antwoord geven op de vraag welke betekenis de investeringen in het vliegveld heeft voor de economie en welk rendement het oplevert. Luchthaven Eelde vraagt in haar businessplan nog eens om miljoenen. Die moeten worden geïnvesteerd in gebouwen en de terreinen rondom het vliegveld. Maar de politiek is daar sceptisch over en vindt dat het vliegveld dit zelf moet betalen.

De extra onderzoeken zijn eind februari klaar volgens de provincie. Dan wil Drenthe ook bepalen hoe zij hun eigen rol als aandeelhouder zien in de toekomst van het vliegveld. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Ard van der Tuuk kan er dan pas in april met de politiek over worden gesproken.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Gaat Lelystad straks dezelfde kant op?

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Op veel Luchtvaartplannen tegenwoordig beleef ik een deja vu gevoel: Op deze site zijn artikelen(Trouw) te lezen van Prof van Ewijk en Dr Scholtes: Bij de aanleg v/d Polderbaan ontbraken ook de Kosten en Baten analyses. van Ewijk is nu onder directeur CPB