Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nog dit jaar experimenten om geluidshinder Schiphol te beperken

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1029 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Nog dit jaar experimenten om geluidshinder Schiphol te beperken

DEN HAAG - Nog dit jaar wordt gestart met enkele experimenten rond Schiphol om geluidshinder voor omwonenden te beperken. Het eerste experiment betreft het zoveel mogelijk volgens een vaste bochtstraal vliegen tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep; het tweede experiment regelt het volgen van de nachtroutes vanaf de Polderbaan tussen 6.00 en 6.45 uur. Dat schrijft verkeersminister Camiel Eurlings aan de Tweede Kamer.

Het eerste experiment betreft een kleinschalige maatregel bij Hoofddorp en Nieuw Vennep. Bij vertrekkende vluchten die gebruik maken van de Spijkerboor uitvliegroute vanaf de Kaagbaan (baan 24) maken vliegtuigen een bocht tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp. In de huidige situatie snijden sommige vliegtuigen de bocht af terwijl andere vliegtuigen de bocht te ruim nemen. Dat zorgt voor extra overlast in Nieuw-Vennep, Zwaanshoek en Hoofddorp.

Met het experiment wordt onderzocht of de hinder in deze gebieden afneemt als vliegtuigen de bocht preciezer vliegen, boven het dunbevolkte gebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Dit experiment wordt uitgevoerd door alle Boeing 737’s van KLM omdat deze uitgerust zijn met de apparatuur die nodig is om de bocht nauwkeuriger te vliegen. Deze toestellen nemen zo’n 35 procent van het totaal van de vertrekkende vluchten vanaf de Kaagbaan die de Spijkerboorroute volgen voor hun rekening.

Polderbaan
Het tweede experiment betreft de nachtelijke vertrekroutes vanaf de Polderbaan. Voor dit experiment zijn door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), KLM en Schiphol de benodigde gegevens aangeleverd en is door hen een aanvraag ingediend. Het experiment houdt in dat de nachtelijke vertrekroutes vanaf de Polderbaan ook tussen 6:00 uur en 6.45 uur worden gevlogen.

Voor dit experiment worden vervangende grenswaarden vastgesteld en worden de
tijdaanduidingen op de kaarten in het Luchthavenverkeerbesluit (LVB) voor de luchtverkeerwegen voor het vertrekkend verkeer vanaf de Polderbaan aangepast, zo licht Eurlings toe. Het experiment heeft tot gevolg dat er een geografische verschuiving van de geluidshinder plaatsvindt. Het aantal ernstig gehinderden en het aantal ernstig slaapverstoorden moet door het experiment per saldo afnemen, zodat uiteindelijk minder mensen hinder ondervinden.

Evaluatie Schipholbeleid
Beide experimenten zijn een gevolg van de evaluatie van het Schipholbeleid in 2006. De Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol (CROS) heeft tijdens de evaluatie een verbetervoorstel ingediend om mogelijke verbeteringen van beleid eerst voor een bepaalde periode in de praktijk uit te testen.

Voor de monitoring wordt onderzoek gedaan naar onder meer de geluidbelasting in de handhavingspunten en in de gebieden waar het experiment betrekking op heeft. Ook wordt door middel van enquêtes een onderzoek uitgevoerd naar het effect van de experimenten op de beleving.

De concentratie van de bocht tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep start naar verwachting op 22 november. Het verlengen van het gebruik van de nachtroutes van de Polderbaan begint op 21 december. Beide experimenten lopen tot en met het eind van het gebruiksjaar op 31 oktober 2008.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

En ons parlement roept als ze van minister Eurlings vernemen “ooh” bij het “vermijden van afsnijden” en “aah” bij “het niet te ruim nemen”. Het komt allemaal goed met Schiphol. Nog een paar piramidetjes eromheen en de voortschrijdende techniek zal er verder voor zorgen dat de dubbeldoelstelling ook voor het milieu in 2020 wordt gehaald.

WORDT ES WAKKER DEN HAAG!!!

Geplaatst door gerard uit NULL

wordt met dt: 'gebiedende wijs'. Hopelijk helpt dat!