Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nieuwe durf in lucht- en ruimtevaart nodig

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 965 
|
 ScienceGuide 
Nieuwe durf in lucht- en ruimtevaart nodig

De innovatie in de lucht- en ruimtevaart is de laatste decennia vertraagd. Zij moet weer gebaseerd zijn op optimisme en durf, stelt de nieuwe decaan Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek in Delft, prof. Jacco Hoekstra. Hij constateert dat in lucht- en ruimtevaart steeds kleinere technologische stappen worden gezet, die bovendien steeds langere ontwikkelingstijden vergen. Aan de basisvorm van het vliegtuig bijvoorbeeld is de laatste vijftig jaar niets wezenlijks veranderd. Hoekstra wijt dit onder meer aan een gebrek aan lef en out-of-the-box denken.

“Testresultaten verzamelen is vaak waardevoller dan meningen verzamelen in een commissie.” Universiteiten kunnen een grotere rol spelen bij het zetten van grotere stappen in de innovatie.

Hoekstra pleit daarom voor een innovatieagenda, ook bij bedrijven en overhden, gebaseerd op optimisme en durf in plaats van op voorzichtigheid en angst. Daarin passen volgens hem vijf ambitieuze doelen voor de lucht- en ruimtevaart in de rest van deze eeuw:

1.      Een compleet nieuw en milieuvriendelijk vliegtuigconcept
2.      Een gezondere en comfortabelere manier van reizen door de lucht
3.      De ontwikkeling van persoonlijk luchttransport (zoals vliegende taxi’s en auto’s)
4.      Een intensivering van de zoektocht naar buitenaards leven
5.      Een begin maken met het koloniseren van de ruimte

Hoekstra erkent dat veel mensen denken dat deze doelen deze eeuw wellicht niet allemaal zullen worden gerealiseerd. Maar volgens hem zal de weg er naar toe veel nuttige resultaten opleveren en zal ook blijken dat er veel meer mogelijk is dan menigeen nu denkt. “De technologische verworvenheden van de 20e eeuw leken rond 1900 ook onbereikbare dromen.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit Castricum

Alle mooie woorden en gedachten ten spijt, is het voor mij één dag eerder, de "dag van de onrechtvaardigheid!" Dus morgen
(woensdag) gaat de vlag halfstok! De allerlaatste dag van de maand, nl 31 januari is de koningin jarig.
Het overmatige vliegverkeer schendt het leven op deze aarde en in ons land. Het leven van de mens, het leven van het dier en het milieu! En dat is een onrechtvaardige zaak!

Geplaatst door Olav uit Castricum

Comfort, Geriefelijk en Bezit

Alsof vernieuwen alleen daarom gaat...

Wat een armoe!