Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nieuwe baan Camiel Eurlings bij KLM zet kwaad bloed

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1516 
|
 NRC 
Nieuwe baan Camiel Eurlings bij KLM zet kwaad bloed

door Bart Hinke (NRC)

Camiel Eurlings wordt de nieuwe directeur van KLM Nederland. Hij gaat de vrachtdivisie van de luchtvaartmaatschappij leiden, meldt KLM. GroenLinks en SP reageren kritisch op het nieuws.

Eurlings neemt bij KLM de directieportefeuille over van Peter Hartman, die wel aanblijft. De directie is verder uitgebreid met commercieel directeur Erik Varwijk.

Eurlings maakte vorig jaar, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, bekend na zijn ambtstermijn als minister van Verkeer zich terug te trekken uit de politiek. De CDA’er werd wel gezien als toekomstig leider van zijn partij. Zelf zei hij vanwege zijn gezinsleven niet langer op de voorgrond actief te willen zijn.

Als minister van Verkeer voerde Eurlings de vliegtaks in, tot grote onvrede van onder meer Schiphol en KLM. Maar hij bleek niet ongevoelig voor de negatieve effecten op de Nederlandse luchtvaartsector die deze toeslag had. In 2009 werd de vliegtaks weer afgeschaft. “We moeten onze luchtvaart concurrerend houden,” zei hij destijds.

Kritiek SP en GroenLinks, ‘schijn van belangenverstrengeling’
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt het kwalijk dat Eurlings nu een baan krijgt bij een bedrijf waarover hij in zijn vorige functie beslissingen nam. “Het wekt de schijn van belangenverstrengeling”, zegt ze tegen persbureau Novum.

Vorig jaar gingen al geruchten over een overstap van Eurlings naar KLM. Van Tongeren vroeg Eurlings in juni om opheldering tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Eurlings antwoordde toen dat een nieuwe baan ‘niet aan de orde’ was.

SP-leider Emile Roemer vindt dat Eurlings destijds al openheid van zaken had moeten geven. “Formeel heeft Eurlings niet gelogen en ik gun hem zijn nieuwe baan, maar het is niet fraai hoe hij hier als minister mee om is gegaan.”

Van Tongeren pleit voor een onafhankelijke ethische commissie die moet beoordelen of ministers na hun ambtsperiode nieuwe functies mogen bekleden die een overlap hebben met de beleidsterreinen waarvoor zij verantwoordelijk waren. GroenLinks gaat het initiatief nemen om zo’n commissie in het leven te roepen.

(oorpronkelijke publicatiedatum 15 februari 2011)


Reacties op dit bericht

Geplaatst door joop uit NULL

Wat een verrassing! Ik zie het nog staan -Eurlings pal achter 2e Kaagbaan- belangenverstrengeling? nee hoor gewoon weer het old-boys network syndroom.

Geplaatst door Loriet uit Amsterdam

En zo gaan we maar weer; commissie na commissie tot in de oneindigheid blijven
doormodderen zonder enig resultaat.
Het blijft allemaal vriendjes-politiek.

Geplaatst door Jeff uit Amstelveen

Wat een farce dit!! Die Eurling is echt geen knip voor de neus waard. Ik hoop dat Air France binnenkort besluit om dat hele zootje KLM naar Frankrijk te halen, zijn we er hier tenminste vanaf.

Geplaatst door gerard uit NULL

En dan vindt 'de politiek' het vreemd dat de burger zo weinig vetrouwen in de politiek heeft? Waar gaat dit heen? Van sommige partijen moet je het in ieder geval niet hebben.

Geplaatst door John Damen uit Heemstede

Het is officieel geen corruptie, maar er zit toch op z'n minst een verdacht luchtje omheen.

Geplaatst door ton2 uit castricum

wie teleurgesteld raakt in politici heeft nog niet genoeg mensenkennis ............
En daarbij blijft het een waarheid als een koe: Wiens brood met eet (of gaat eten), wiens taal men spreekt ............

Geplaatst door gerard uit NULL

ton2, Die teleurstelling was er al hoor. Maar die is nu 'officieel bevestigd'. Er blijven weinig politieke partijen meer over om straks op te stemmen....

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Las in een krant dat de heer Eurlings zich opsloot in de badkamer van het pand waarin dit heerschap zich bevond, om te ontsnappen aan het vliegtuiglawaai, om te slapen........Dit zou zich hebben afgespeelt in Brussel. Nu heeft Eurlings ook al laten zien dat hij geen principes kent.....Duizenden geluidsgehinderden, veroorzaakt door een sector die hij wellicht heeft vervloekt toen hij nog in die badkamer sliep en nu in de armen sluit. Dit heerschap sluit zich aan in het rijtje der ongeloofwaardigen...........dat helaas steeds langer wordt in Nederland BV..

Geplaatst door Ton uit NULL

Waarschijnlijk neemt hij z'n gezin wel mee naar z'n kantoor. Die kon ie toch niet missen en daar wilde hij meer tijd aan besteden. Ach, ach, wat een armoe allemaal.

Geplaatst door jhgriese uit amstelveen

De gehele oppositie was het met de Omwonenden eens tijdens het A.O Luchtvaartdebat . Maar de vele moties ingediend door de oppositie werden op 1 of 2 na allen weggestemd door de rigide Coalitie met 1 stem meer. De PVV was nog het felst . Niet gehinderd door enige kennis van zaken. W.b. het Schipholdossier wordt stemmen 2 maart zo erg makkelijk.........!


Geplaatst door john damen uit heemstede

Omwonenden , samenleven en kennis van zaken zijn geen synoniemen voor de PVV en de VVD.

Dus dat is duidelijk voor de as 2e van maart.