Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

“Nieuwe Schipholplannen herhaling van zetten”

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 565 
|
 Milieudefensie 
“Nieuwe Schipholplannen herhaling van zetten”

De prachtige science-fiction plannen voor anti-geluid-kastjes en piramide-velden zijn eigenlijk alleen door de luchtvaartsector, inclusief de minister van verkeer, met open armen ontvangen. Deskundigen, burgers en bestuurders reageerden vol ongeloof. Het propaganda offensief leidde wel de aandacht af van het oprekken van de milieugrenzen bij de Buitenveldertbaan en IJmond.

Het is een bekend verhaal: De Polderbaan zou alle problemen oplossen, maar eerst bleek er een rekenfout te zijn gemaakt en moest de Zwanenburgbaan toch veel meer worden gebruikt. Toen bleek parallel vliegen niet goed mogelijk en nu blijkt er ook een rekenfoutje te zijn gemaakt in de weersverwachting zodat vooral de Buitenveldertbaan meer moet worden gebruikt.

Nog steeds vraagt CDA zich af waarom de omwonenden de overheid niet vertrouwen. Professor Guus Berkhout schreef onlangs: “Alleen met het installeren van een omvangrijk en betrouwbaar meetnetwerk in de wijde omgeving van Schiphol kunnen we vaststellen hoeveel lawaai het vliegverkeer werkelijk maakt. Alleen met nauwkeurige metingen kunnen we het effect van de aangebrachte maatregelen vaststellen en daarmee de effectiviteit van het omvangrijke onderzoekprogramma sturen. En alleen met openbaarmaking van metingen kunnen we het vertrouwen tussen Schiphol en omwonenden herstellen.”

Ook hij vindt wat nu gebeurt lijkt een herhaling van zetten. “In 2000 werd de dubbeldoelstelling dé basis van het Nederlandse milieubeleid voor Schiphol, maar maatregelen ontbraken om vast te stellen of die doelstelling wel zou worden gehaald. Daarmee zijn zeven kostbare jaren verloren gegaan. Nu ligt er een nieuw initiatief en weer een dubbeldoelstelling. En weer ontbreekt een fundamenteel element. Zo kan Schiphol rustig doorgroeien en komt er van de milieuafspraken weinig terecht.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Rose uit Randstad

Een goede analyse van Milieudefensie. Maar de doelstelling is inmiddels wél veranderd.

Vroeger spraken de beleidsmakers nog van méér vliegtuigen en minder herrie.
Nu luidt het steevast: méér vliegtuigen en de hinder voor de omgeving ZOVEEL MOGELIJK terugdringen.

Elastiek dus. Afspraken vaag houden en tijd rekken via 'experimenten'.
Rose