Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nieuw soort bom van Al-Qaeda grote bedreiging luchtvaart

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1146 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
Nieuw soort bom van Al-Qaeda grote bedreiging luchtvaart

LONDEN - Het meesterbrein van Al-Qaeda in Jemen, Hassan al-Asiri, heeft een nieuw soort bom ontwikkeld die niet wordt opgespoord door zelfs de meest geavanceerde detectieapparatuur op luchthavens. Dit zeggen veiligheidsexperts in Londen. Dit is mogelijk de reden voor het grote alarm dat de Verenigde Staten vorig week sloegen over een op handen zijnde aanslag van de islamitische terreurorganisatie.

Asiri zou een bom hebben gemaakt van PETN (pentaerythritoltetranitraat). Deze explosieve stof ziet er op detectieapparaten uit als een onschuldig goedje, terwijl het ook geurloos en dus niet wordt opgemerkt door speurhonden. PETN kan ongezien in kleding of goederen worden verstopt.

Het explosieve materiaal zou al door de veiligheidszones van luchthavens zijn gesmokkeld, mogelijk als test. Een overloper van Al-Qaeda tipte de autoriteiten hierover. Een van de airports waar het gebeurde was het Britse East Midlands.

Onderbroek
Al-Asiri was ook de bedenker van de ‘onderbroek-bom’ van de Nigeriaan Abdulmutallab, die met Kerst 2009 probeerde een Airbus A330 van Northwest Airlines op te blazen. Hij had een explosief in zijn onderbroek verstopt, maar dit ontplofte niet. Hij kon worden overmeesterd door een andere passagier, de Nederlander Jasper Schuringa. 


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit IJmuiden

PETN werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1891 door Bernhard Tollens en P. Wiegand, door verestering van pentaerytritol met salpeterzuur. Na patentering door de Duitse regering werd in 1912 met de productie begonnen.
(WIKI).

Veiligheidsexperts in London zijn of aan het liegen of lopen meer dan 100 jaar achter (of allebei).