Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nieuw gen gevonden dat kans op astma verhoogt

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 834 
|
 nu.nl 
Nieuw gen gevonden dat kans op astma verhoogt

Wetenschappers hebben een nieuw gen gevonden dat betrokken is bij de ontwikkeling van astma bij jonge kinderen.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van onder andere het kinderziekenhuis in Philadelphia dit weekend in Nature Genetics.
Het ontstaan van astma is een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren, zoals de mate van luchtvervuiling. Hoe jonger iemand echter is, hoe hoger de invloed van genen op de ontwikkeling van de aandoening. Astma bij jonge kinderen kan behoorlijk ernstig zijn en is vaak een reden voor ziekenhuisopname.

De wetenschappers vergeleken het DNA van bijna 1.200 kinderen van twee tot zes jaar met astma, met dat van ongeveer 2.500 personen zonder. Ze vonden daarbij vijf genen die de kans op astma verhoogden, vier daarvan waren ook al in een eerder onderzoek opgepikt.

Familie
Het nieuwe gen, CDHR3, bleek zeer actief in de cellen die de wand van de luchtwegen bekleden. De precieze functie ervan is nog niet bekend, maar het gen behoort tot een familie van genen waarvan bekend is dat ze betrokken zijn bij de manier waarop cellen verbonden zijn met elkaar.
Het zou kunnen dat als de cellen in de luchtwegen niet goed met elkaar samenwerken, de kans op astma verhoogd is, zo speculeren de onderzoekers.
In vervolgonderzoek willen de wetenschappers de functie van CDHR3 beter begrijpen. Op die manier hopen ze bij te dragen aan de ontwikkeling van een behandeling.

Door: NU.nl/Hidde Boersma

Noot redactie vlieghinder.nl
Hoewel bovenstaand artikel geen verband met vliegverkeer suggereert, blijkt deze vorm van luchtvervuiling wel degelijk ook door vliegverkeer/c.q luchthavens veroorzaakt kunnen worden. De destijd uitgevoerde MER is hier duidelijk over. Zie het hoofdstuk lucht en geur uit de milieueffectrapportage 2003.

 


Reacties op dit bericht