Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nieuw eiland / Een tulp van 60.000 hectare

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1856 
|
 Trouw 
Nieuw eiland / Een tulp van 60.000 hectare

Het CDA wil dat het kabinet alsnog de mogelijkheden onderzoekt om een eiland aan te leggen voor de Noordzeekust. Het CDA voelt zich gesterkt opnieuw daarnaar te kijken nu ook het Innovatieplatform het kabinet adviseert zo’n eiland aan te leggen.

Klik voor een vergroting

Het CDA kwam gisteren met het voorstel tijdens de behandeling van de begroting landbouw. Volgens de CDA’er Joop Atsma is landwinning noodzakelijk, omdat voor huizen- en wegenbouw de druk op de beschikbare grond te groot wordt. Landbouwgrond wordt onbetaalbaar, aldus Atsma. Hij pleitte voor een eiland van 60.000 hectare.

Het Innovatieplatform, waarvan premier Balkenende voorzitter is, doet pogingen het bedrijfsleven te interesseren voor landwinning in de Noordzee. Daarmee wordt volgens het platform de kustverdediging eenvoudiger en op het eiland kan meer groene energie worden opgewekt. Bovendien betekent een dergelijk project reclame voor Nederlandse bedrijven in het buitenland.

Nederlandse aannemers bouwden al een schiereiland in Dubai in de vorm van een palm. In een ingetekende satellietfoto heeft het eiland de vorm van een tulp gekregen: een knipoog naar het logo van de Economische Voorlichtingsdienst, een agentschap van Economische Zaken dat het Nederlands bedrijfsleven in het buitenland promoot.

Atsma kreeg weinig steun van andere fracties. De meeste voelen niets voor landwinning.


Reacties op dit bericht