Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Niet blij met nieuwe vliegroute

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1462 
|
 Tubantia 
Niet blij met nieuwe vliegroute

door HERRE STEGENGA


FLEVOLAND - Staatsbosbeheer en Natuur en Milieu Flevoland hebben gemengde gevoelens over de nieuwe vliegroutes voor Lelystad Airport. Dichtbevolkte gebieden worden weliswaar vermeden, maar de Oostvaardersplassen niet. En dat is een ‘gemiste kans’. De twee organisaties brengen een alternatief onder de aandacht, de zogenaamde Oostroute.
Deze route is overzichtelijker en ontziet bebouwde gebieden en ‘kwetsbare natuur’, aldus Staatsbosbeheer en Natuur en Milieu. En daar is het beide organisaties om te doen.

Enerzijds zien ze het dinsdag gepresenteerde routeschema als een verbetering. Immers, de vliegroutes over de Lelystadse wijk Hollandse Hout en Zeewolde zijn verlegd. Maar er ligt nog een groot probleem: de lijn die over de Oostvaardersplassen is getrokken. ‘Een grote vergissing.’

Goed, de toestellen zullen op grotere hoogte overvliegen dan in het vorige plan, minimaal een kilometer. Maar toch, de ‘rust en stiltebeleving’ in het natuurgebied zijn hier niet mee gediend. Verder is niet bewezen dat vliegtuigen op deze hoogte vogels en zoogdieren verstoren. Staatsbosbeheer en Natuur en Milieu verwijzen nog maar eens naar de in de Oostvaardersplassen broedende zeearend.

De twee organisaties, die voor de gelegenheid samen optrekken, dringen aan op het onderzoeken van alternatieve routes. En pleiten en passant voor het op grotere hoogte brengen van de aanvliegroutes. Daarmee sluiten ze zich aan bij wethouder Siebe de Graaf van Dronten. Hij hoopt de route langs de wijk De Gilden van twee- naar drieduizend voet te tillen.

In het algemeen zijn de betrokken gemeenten en de provincie tevreden met de nieuwe routes.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

De deken van geluid groeit verder en verder.