Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Nettowinst stijgt fors. Cijfers KLM veel beter dan Air France

 |
 Geplaatst door: Rob 
 |
 Bekeken: 459 
|
 NRC 
Nettowinst stijgt fors. Cijfers KLM veel beter dan Air France

Nettowinst stijgt fors

Cijfers KLM veel beter dan Air France


Door onze redacteuren Lolke van der Heide en Jeroen Wester

ROTTERDAM, 3 JUNI. De winstgroei die de luchtvaartcombinatie Air France-KLM vorig jaar heeft geboekt komt vrijwel geheel voor rekening van KLM. Dat blijkt uit afzonderlijke cijfers die KLM vanmorgen publiceerde.

Terwijl de nettowinst van KLM vorig jaar bijna verviervoudigde bleef de winst van Air France nagenoeg gelijk, of daalde wellicht. Bij de presentatie van de jaarcijfers van de holding, twee weken geleden, weigerden Air France en KLM nog afzonderlijke cijfers te geven. De bestuursvoorzitter van Air France, Jean-Cyril Spinetta, tevens topman van de holding, zei toen dat dit maar tot ,,jaloezie’’ zou leiden onder de 82.000 werknemers. Hij volstond ermee te zeggen dat KLM het ,,uitstekend’’ had gedaan en Air France ,,goed’‘.

KLM ging vorig jaar mei op in de Franse holding met Air France, maar staat als NV nog geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Haarlemmermeer. Een woordvoerder van KLM zei vanochtend dat er ,,om reden van transparantie’’ toch afzonderlijke cijfers zijn gepubliceerd. KLM zegt dat er geen sprake is van ,,een jaarverslag in wettelijke zin’‘, maar van een ‘jaaroverzicht’ onder de titel ‘Samen ondernemen’, met ,,informatie over prestaties’‘.

Air France maakt geen aparte cijfers bekend, zo heeft een woordvoerder laten weten, en wilde vanmorgen ook geen commentaar geven op het resultaat van KLM.

De winst van de Nederlandse dochter van de holding met Air France groeide vorig jaar van 24 miljoen naar 91 miljoen euro. De winst van het moederbedrijf, waarin de cijfers van KLM zijn geconsolideerd, groeide van 292 naar 351 miljoen. Dit wijst erop dat de winstgroei van de combinatie vrijwel volledig op het conto van KLM komt. De exacte verhouding tussen de winstbijdragen van KLM en Air France is onbekend omdat de periodes en boekhoudgrondslagen van elkaar verschillen. De cijfers die KLM vanmorgen publiceerde zijn op Nederlandse boekhoudgrondslagen gebaseerd en betreffen een periode van twaalf maanden. De cijfers van Air France-KLM zijn volgens Franse boekhoudregels opgesteld en beslaan een periode van elf maanden (de overname van KLM kreeg op 4 mei 2004 zijn beslag).

Volgens de woordvoerder van KLM komt het neer op ,,het vergelijken van appels met meloenen’‘. Maar hij voegde eraan toe dat indien de Franse methode zou worden toegepast de cijfers voor KLM ,,nog hoger’’ zouden uitvallen. In het resultaat zijn de cijfers van Transavia, een 100-procentsdochter van KLM en van Martinair (waarin KLM een belang van 50 procent heeft) verwerkt.


Reacties op dit bericht