Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Negatief zwemadvies Noordzeekanaal verlengd

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1013 
|
 Trouw 
Negatief zwemadvies Noordzeekanaal verlengd

Het advies om niet in het Noordzeekanaal te zwemmen is met drie dagen verlengd. Daartoe hebben Rijkswaterstaat, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Hoogheemraadschap van Rijnland maandag besloten. Ook adviseren de drie partijen geen vis uit het water te consumeren.

Via het gemaal Halfweg stroomde donderdag vervuild water het Noordzeekanaal in. Het water was verontreinigd door blusmiddel afkomstig uit Schiphol-Oost. Daar trad vorige week zondag een sprinklerinstallatie in werking, waarbij blusschuim vrijkwam. Het schuim bevatte stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Een deel ervan kwam in de ringvaart terecht.

Het hoogheemraadschap heeft dit weekeinde het vervuilde water dat op Schiphol was achtergebleven in bassins geïsoleerd. Het water bevat nog een lage concentratie perfluorverbindingen. Het gemaal Bolstra aan de ringvaart verdunt deze tot een zeer lage, verantwoorde concentratie en laat het water dan de ringvaart instromen.

Het hoogheemraadschap gaf donderdag al aan dat mensen die vorige week in het Noordzeekanaal hadden gezwommen zich geen zorgen hoefden te maken over hun gezondheid. De maatregel die maandag is genomen is uit voorzorg.


Reacties op dit bericht