Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nederlandse uitstoot stikstofdioxide hoger dan Europese grens

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 744 
|
 energieportal.nl 
Nederlandse uitstoot stikstofdioxide hoger dan Europese grens

Milieudefensie vindt het zorgwekkend dat Nederland nog steeds niet voldoet aan de Europese afspraken over emissies van luchtvervuilende stoffen. Uit een rapport van de Europese Unie dat gisteren uitkwam blijkt dat Nederland boven de Europese grens voor uitstoot van stikstofoxiden (NOx) zit die in 1999 is afgesproken en vastgelegd in het zogenaamde Gothenburg protocol. Deze milieugrenzen zijn gesteld om de natuur en de gezondheid van burgers te beschermen.

“Dit rapport bevestigt dat Nederland te weinig doet voor schonere en gezonde lucht,” aldus Ivo Stumpe campageleider verkeer bij Milieudefensie. Stikstofoxiden zijn schadelijk voor de gezondheid. Onder invloed van zonlicht worden ze omgezet in ozon, een zeer giftig gas. Vorige week werden de Europese drempels voor ozon in Nederland en België nog overschreden. Maar ook de voortdurende blootstelling aan lagere concentraties leidt tot ziekte en vroegtijdige sterfte. In kwetsbare natuurgebieden tast NOx de biodiversiteit aan.

Het verkeer is in Nederland verreweg de grootste vervuiler op het gebied van stikstofdioxide. Stumpe: “Nederlandse politici zijn bezig met het oprekken van de maximumsnelheid en het pleiten voor meer asfalt terwijl we nu al te veel stikstofdioxiden uitstoten.” Het rapport kijkt naar diverse soorten luchtvervuiling van 1990 tot en met 2010.

Kijk hier voor het volledige rapport: http://www.eea.europa.eu/publications/eu-emission-inventory-report-1990-2010


Reacties op dit bericht