Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nederlandse uitstoot blijft binnen de EU-normen (2012)

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 877 
|
 vemw.nl 
Nederlandse uitstoot blijft binnen de EU-normen (2012)

De Nederlandse luchtvervuiling is in 2012 binnen de EU-normen gebleven, zo blijkt uit cijfers van het European Environmental Agency (EEA). De uitstoot van NOx en NH3 is overigens maar net binnen de norm gebleven, de uitstoot van SO2 en VOC’s ruimer. In 2010 haalde Nederland de norm voor NOx nog niet. In juni 2014 komt het EEA met een meer diepgaande analyse van de emissiedata.
In tegenstelling tot Nederland is de uitstoot van enkele in de lijst opgenomen stoffen in 11 lidstaten, waaronder België, Duitsland en Frankrijk wel boven het gestelde nationale uitstootplafond (National Emission Ceilings, NEC). De norm voor NOx blijkt het lastigst te halen. NOx komt vrij bij het gebruik van fossiele brandstoffen in onder meer het verkeer (grootste bijdrage met 40%), de elektriciteitsproductie en de industrie. De norm voor SO2 wordt in alle lidstaten gehaald. De norm voor NH3 wordt niet gehaald in Denemarken en Finland, de norm voor VOC’s in Luxemburg.

Bron: VEMW, 1 april 2014


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Het is door de crisis iets meegevallen met de emissies van NOx en NH3, maar het was netaan. De ambitie was overigens ook heel laag. NOx moet nog halveren en NH3 misschien nog meer dan dat.