Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nederlandse luchthavens gesloten

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1384 
|
 nu.nl 
Nederlandse luchthavens gesloten

SCHIPHOL - Door een te hoge concentratie vulkaanas is maandag tussen 06.00 en 14.00 uur geen luchtverkeer mogelijk van en naar Schiphol, Rotterdam Airport en Groningen Airport Eelde.

Dat heeft een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland bekendgemaakt.
De luchthaven van Maastricht Aachen is nog wel bereikbaar. Op Eindhoven Airport zijn naar verluidt enkele vluchten niet doorgegaan.

Luchtverkeersleiding Nederland hoopt hier in de loop van de ochtend meer over bekend te maken, dan wordt ook duidelijk of andere luchthavens in Nederland worden gesloten.

500 vluchten

Schiphol annuleert ongeveer 500 vluchten. Zo’n 60.000 reizigers ondervinden naar verwachting gevolgen van de verstoring van het luchtverkeer.
Het gaat niet alleen om vertrekkende reizigers, maar ook mensen die aankomen of overstappen op Schiphol.

Chaos

De nieuwe aswolk zorgt opnieuw voor chaos op Schiphol. De luchthaven stroomt vol met reizigers die tegen hun verwachting in niet per vliegtuig kunnen vertrekken.
De looproutes in de vertrekhallen zijn overvol, terwijl het bij de incheckbalies doodstil is door het plotseling afgekondigde vliegverbod als gevolg van de aswolk.

KLM

KLM heeft alle Europese vluchten van en naar Schiphol tot 13.30 uur geannuleerd. Binnenkomende intercontinentale vluchten worden omgeleid, zodat de toestellen kunnen landen op luchthavens elders in Europa. Vluchten worden omgeleid naar de luchthavens van Parijs, Brussel, Düsseldorf en Frankfurt.
Van de uitgaande langeafstandsvluchten zijn er inmiddels vier geannuleerd, laat KLM weten.

Overlast

De vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer werd op 14 april actief en heeft sindsdien veel overlast veroorzaakt voor vakantiegangers, zakenreizigers en mensen die in de omgeving van de gletsjer wonen. Duizenden vluchten werden geschrapt.
Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen en vele IJslanders kregen te maken met ‘asregens’. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe lang de vulkaan actief blijft. Deskundigen stelden eerder al dat het maanden tot jaren kan duren voordat de vulkaan tot rust komt.


Reacties op dit bericht