Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nederland geniet van de rust door uitgevallen vliegverkeer

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 1087 
|
 www.depers.nl 
Nederland geniet van de rust door uitgevallen vliegverkeer

Mr. Blue Sky—Daar gaat géén DC9

Miljoenen euro’s schade per dag voor de vliegmaatschappijen. Maar dankzij een IJslandse wolk van as is de natuur de grote winnaar.


Een streeploze hemel. Dat is wat de meeste Nederlanders het eerst zal zijn opgevallen. Een volstrekt lege blauwe hemel, zonder enig condensspoor. Normaal wordt de lucht boven onze hoofden op elk moment van de dag op vele plaatsen aan stukken gesneden. Nu was er alleen dat maagdelijke blauw. Dagen achtereen. Dankzij de volstrekt overdreven paniekreactie van de luchtvaartautoriteiten.

Er was meer. Tienduizenden Nederlanders die in de buurt van een luchthaven wonen en al bijna gewend waren geraakt aan het geraas van overkomende vliegtuigen, hoorden nu ineens de stilte. Ze konden hun ramen open zetten. Zo maar! En wat vingen hun vermoeide oren op? De zang van merels, mezen, tureluurs, leeuweriken. Op tientallen lokale sites was het het gesprek van de dag: er bleek nog zoiets als natuur te bestaan! Daar hadden ze tot dan toe nooit iets van gehoord! Terwijl radio en televisie het hele land wijs probeerden te maken hoe vreselijk het allemaal wel niet was, voor al die gestrande celebrity’s en door heimwee verteerde toeristen, kreeg Nederland de kans zich eens af te vragen wat het vliegverkeer ons wel niet kost.

Neem geluidshinder. Natuurlijk, dat kun je ‘bestrijden’. Daar smijten we zonder verder na te denken vele miljoenen tegenaan. Net zo lang tot er geen klachten meer zijn. Maar dat kan ook ergens anders door komen. Voor hoeveel miljoen slikken Randstedelingen aan hoofdpijnpillen, aan kalmerende en slaapmiddelen ten gevolge van de vliegtuigherrie waar we aan ‘gewend’ zijn? Huizen, scholen, kantoren – ze kunnen vaak geen ramen openzetten vanwege het vliegtuiglawaai. Gevolg: een muffe binnenatmosfeer, die hoofdpijn en astma veroorzaakt, en de schoolprestaties drukt. Niemand zal ook maar durven becijferen hoeveel miljoen Schiphol ons daarmee nog eens extra kost. En wat te denken van herrie, stank en de irritatie veroorzaakt door de files rond Schiphol?

Natuurlijk, Schiphol is ‘goed voor de economie’. Maar onze nationale luchthaven, dit Rupsje Nooitgenoeg, zit ondertussen volkomen ingeklemd tussen vijandige gemeenten. Vervuilde, lawaaiige gemeenten die geen kant op kunnen groeien en in snel tempo veranderen in veredelde industrieterreinen. Alleen al daarom zou het veel verstandiger zijn Schiphol te verplaatsen, of beter: Schiphol af te schaffen, af te bouwen. En die polder weer terug te geven aan de natuur.

Mogelijk zal de wal het schip keren. Vliegen, zeker in de moderne versie waarbij iedereen zich half uit moet kleden en tot in de bilnaad bekeken wordt, is verworden tot een urenlange rampenoefening. Een kruising tussen slapstick en nachtmerrie. En iedereen die deze rituele vernedering moet ondergaan, zal zich ongetwijfeld afvragen: die vergadering, had die niet via internet gekund? Dat wandelen, moet dat echt in Thailand? Tot jezelf komen – moet dat in Japan? Daar komt bij dat het grootste deel van het vrachtverkeer al even discutabel is. We hebben het de afgelopen dagen vaak moeten horen: hoe erg het allemaal wel niet was voor de handel in bederfelijke waren! Blijkbaar kunnen we niet zonder bloemen uit Israël, aardbeien uit Egypte, boontjes uit Tanzania en asperges uit Peru. Nog niet. Maar als we kiezen voor lokale producten, redden we daarmee niet alleen ons platteland, maar ook de lucht boven ons, en de landbouw achter de horizon. Want u weet best dat ze daar helemaal niet gebaat zijn bij een dergelijke op onze eetgrillen afgestemde landbouwproductie.

Even waren we terug in het verleden, de afgelopen dagen. Terug in de tijd dat de lucht strak blauw was, en je alleen maar vogels hoorde. Daar kunnen we naar terug. Als we bereid zijn om in ruil daarvoor te betalen. Vooral voor ons eten. En we moeten minder, en minder ver, op vakantie. En in ruil daarvoor krijgen we vakantie thuis: minder stress, meer tijd, stilte, blauwe lucht, en boven alles uit: het lied van een verliefde leeuwerik.

Bekijk bericht op "www.depers.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door joop uit NULL

Weg met dat tankstation van Air-France, geef ons leefmilieu terug.

Geplaatst door Maaike uit Leiden

Ik heb genoooooten van de rust!

Geplaatst door Gerard uit NULL

en zo is het. Werden we maar eens verstandig