Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Natuurmonumenten tegen boskap voor vliegveld Twente

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1092 
|
 groene ruimte.nl 
Natuurmonumenten tegen boskap voor vliegveld Twente

Natuurmonumenten vindt het grootschalig kappen van bossen voor de luchthaven bij Enschede volstrekt onaanvaardbaar. Zij steunt de stichting Lonnekerberg in hun actie om de plannen voor een vliegveld in Twente ingetrokken te krijgen. Natuurmonumenten bezit en onderhoudt tientallen hectares van het bos dat gekapt moet worden

Volgens Natuurmonumenten ontwikkeld het vliegveldplan zich tot een drievoudige ramp. Lawaai van laag overkomende vliegtuigen zullen de rust, ruimte en stilte van Twente ernstig aantasten. Nu blijkt dat ook een aantal bossen moeten worden gekapt, waarmee de natuur en het prachtige Twentse landschap ontmanteld wordt. Tenslotte blijkt uit alle gegevens die nu bekend worden dat het vliegveld economisch niets voorstelt. Het Luchthavenbesluit spreekt over zo’n 250 banen, maar dan nog moet Twente tweemaal zoveel passagiers krijgen als vliegveld Eelde en Maastricht samen.

Waardevolle bossen
Natuurmonumenten bezit en onderhoudt tientallen hectares van het bos dat gekapt moet worden. Beheerder Jaap Braad: “De bossen in Twente zijn heel waardevol. Oud loofbos op rijke, vochtige bodem, met bronnen van beken, heel zeldzaam. Er komen bijzondere loofbomen voor zoals de inheemse winterlinde. En in dit soort bossen zitten vleermuizen, uilen en vijf soorten spechten.”

Groen alternatief
Natuurmonumenten roept de overheid op om de planvorming voor het vliegveld te staken en werk te maken van een alternatief. Een update van het plan ‘De Twentse Basis’ ligt voor de hand. “Hopelijk hebben bestuurders de moed om de stekker eruit te trekken en te gaan werken aan een beter alternatief, nu steeds duidelijker wordt hoe groot de nadelen en hoe klein de voordelen zijn.”

bron: Natuurmonumenten


Reacties op dit bericht