Nachtlawaai maakt ziek
Eén op de vijf Europeanen is volgens een nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ‘s nachts regelmatig aan lawaai blootgesteld en kan daar ziek van worden. Ze lopen risico op slapeloosheid, hoge bloeddruk en hartinfarcten en zelfs een vroege dood.
Het regionaal kantoor van de WHO voor Europa beveelt daarom richtlijnen aan voor de nachtelijke geluidshinder. De nieuwe grenswaarde is een jaarlijks gemiddeld nachtelijk geluidsniveau van maximaal 40 decibel (dB) - wat overeenstemt met het geluidsniveau van een rustige straat in een woonzone.
Wie bij het slapen aan een hogere geluidshinder wordt blootgesteld, kan aan slaapstoornissen of slapeloosheid lijden, berichtte het WHO-kantoor donderdag in Bonn.
Een langdurige geluidshinder boven de 55 decibel, wat ongeveer overeenstemt met het geluidsniveau van een drukke straat, kan een oorzaak voor hoge bloeddruk en hartinfarcten zijn. ‘Een op de vijf burgers van de Europese regio’s krijgt regelmatig te kampen met een dergelijk geluidsniveau.’
Volgens het nieuwe onderzoek kan lawaai niet alleen gehoorschade veroorzaken, maar ook belangrijke gezondheidsproblemen teweegbrengen.‘Ook als mensen slapen, reageren hun gehoor, hun hersenen en hun lichaam verder op geluiden.’
Omdat kinderen langere tijd in bed doorbrengen dan volwassenen, zijn ze in grotere mate blootgesteld aan nachtelijk lawaai. Chronisch zieken en oudere mensen zijn in het algemeen gevoeliger voor de verstoring van hun rust. Shiftarbeiders dragen een bijzonder hoog risico, omdat hun slaapstructuur verstoord is.
Geplaatst door Els uit Castricum