Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nachtlawaai maakt ziek

 |
 Geplaatst door: Liesbeth 
 |
 Bekeken: 1697 
|
 De Standaard 
Nachtlawaai maakt ziek

Eén op de vijf Europeanen is volgens een nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ‘s nachts regelmatig aan lawaai blootgesteld en kan daar ziek van worden. Ze lopen risico op slapeloosheid, hoge bloeddruk en hartinfarcten en zelfs een vroege dood.

Het regionaal kantoor van de WHO voor Europa beveelt daarom richtlijnen aan voor de nachtelijke geluidshinder. De nieuwe grenswaarde is een jaarlijks gemiddeld nachtelijk geluidsniveau van maximaal 40 decibel (dB) - wat overeenstemt met het geluidsniveau van een rustige straat in een woonzone.

Wie bij het slapen aan een hogere geluidshinder wordt blootgesteld, kan aan slaapstoornissen of slapeloosheid lijden, berichtte het WHO-kantoor donderdag in Bonn.

Een langdurige geluidshinder boven de 55 decibel, wat ongeveer overeenstemt met het geluidsniveau van een drukke straat, kan een oorzaak voor hoge bloeddruk en hartinfarcten zijn. ‘Een op de vijf burgers van de Europese regio’s krijgt regelmatig te kampen met een dergelijk geluidsniveau.’

Volgens het nieuwe onderzoek kan lawaai niet alleen gehoorschade veroorzaken, maar ook belangrijke gezondheidsproblemen teweegbrengen.‘Ook als mensen slapen, reageren hun gehoor, hun hersenen en hun lichaam verder op geluiden.’

Omdat kinderen langere tijd in bed doorbrengen dan volwassenen, zijn ze in grotere mate blootgesteld aan nachtelijk lawaai. Chronisch zieken en oudere mensen zijn in het algemeen gevoeliger voor de verstoring van hun rust. Shiftarbeiders dragen een bijzonder hoog risico, omdat hun slaapstructuur verstoord is.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit Castricum

Gek toch, dat je deze berichten alleen incidenteel hier en daar leest. Maar het journaal zal er ècht niets over melden. Mag er geen onwelgevallig nieuws verstrekt worden? Je zou het haast denken!

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Niet alleen van nachtelijk lawaai kun je ziek worden ! Ook overdag, wanneer je constant aan herrie wordt blootgesteld, kun je ziek worden ! Helaas wordt dat zoveel mogelijk in de doofpot gestopt.
Want dan wordt er geen geld meer verdiend.
De overheden laten liever de mensen aan hun lot over, indien dit de makkelijkste weg zal zijn.

Geplaatst door Theo uit Katwijk

De zieke Gezondheidsraad wil slaapverstoring vanwege eigenbelang (persoonsgericht) niet onderzoeken. Zoiets als de viroloog Ab Osterhaus ook zijn eigen belang heeft in een aantal anti-virale middelen bv'tjes. Hier gaan de koopman en de dominee hand in hand de bevolking kraaltjes en spiegeltjes verkopen. En wie trapt erin? Jawel, goedgelovigen. En wie staan vooraan als het uit de klauw? De politici.
Voorbeeld? De DSB-bank. Hoe dat kan? Tja, dat wordt een interessante affaire. Hier was een afrekenpunt, net zoals die andere bankaffaires, de winstverdubbelaar, etc.. Je gaat toch geen dief van eigen portemonnee zijn?
Is er een afrekenpunt met het vliegtuiglawaai? De vraag stellen is hem beantwoorden. Neen, dit blijft doorgaan tot dat de megalomanie en narcisme van de mens voorbij zijn.

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

A clear statement should be produced about current knowledge of the different health effects of aircraft noise. Reevaluation of their relevance to aircraft noise exposure could be usefully undertaken and a document written in a language accessible to policy makers (no jargon!) should be produced.

Pagina 8,
http://www.euro.who.int/document/NOH/aircraftnoisemtgrpt.pdf

Geplaatst door Fiet uit NULL

Dat is al járen bekend door de bekendmaking van zoveel onderzoeken.
Maar ja, de politici én de sektor hebben daar absoluut geen boodschap aan. Er moet geeeeld verdiend worden en AANZIEN. Dat heeft voorrang boven alles.
Ziende blind en horende doof en maling aan alles en iedereen.
Zij zijn groot. Maar wij zijn met velen, dus daarmee kunnen we wat doen.

Geplaatst door Theo uit Katwijk

@Fiet, hoe komt het dan dat er niets gebeurd? Ook niet in verenigingsverband? De omwonenden worden in de maling genomen!

Geplaatst door jhGriese uit Amstelveen

Fiet en Theo: Het is allemaal treurig,maar ik liet je al vaak weten: We zijn zeer alert en bezig in de Tweede Kamer zaken voor elkaar te krijgen!
Jan Griese Bestuurslid BLRS