Platform Vlieghinder Kennemerland
 

NMa onderzoekt machtspositie Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1074 
|
 Haarlems Dagblad 
NMa onderzoekt machtspositie Schiphol

SCHIPHOL -
Hoe machtig is Schiphol als luchthaven in Nederland en wordt die positie wellicht misbruikt? Dat is de belangrijkste vraag in een onderzoek dat de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) begint.

Op verzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt bekeken of Schiphol nog steeds een economische machtspositie heeft op het gebied van luchtvaartactiviteiten, zoals de NMa in 2001 al vaststelde. Daarbij moet worden gedacht aan het ter beschikking stellen van start- en landingsbanen en het afhandelen en beveiligen van passagiers en bagage. Kan bij voorbeeld een nieuwkomer terecht op Schiphol? Kan je maatschappijen als EasyJet wel verplichten om aan voorzieningen mee te betalen die ze zelf niet nodig hebben?

Onderzoeksbureau German Airport Performance (GAP) voert het onderzoek namens de NMa uit. In het onderzoek gaat GAP eerst de relevante markt(en) in kaart brengen om daarna de machtspositie van Schiphol te bepalen. Tot voor kort werd Schiphol gezien als de monopolist in Nederland, zeker ook omdat Schiphol ook de luchthavens Lelystad, Eindhoven en Rotterdam runt. Maar sinds de vliegtaks hebben Nederlanders ook de luchthavens net over de grens ontdekt als alternatief. Met name op het gebied van vakantievluchten is daardoor het monopolie van Schiphol gebroken.

De NMa streeft ernaar dit rapport begin 2010 af te ronden. Daarna betrekt het ministerie het rapport bij de evaluatie van de Wet luchtvaart. Indien Schiphol toch te machtig is, wordt bekeken of nadere regulering wenselijk is.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door JH Griese uit Amstelveen

Ben buitengewoon benieuwd, of deze onderzoekers echt onafhankelijk zijn. Zoniet dan zou het ministerie VenW en Schiphol mogelijke nieuwe vrijbrieven hebben, om "vrolijk" verder te gaan met haar manipulaties.

Geplaatst door Els uit Castricum

Al eens een onafhankelijke onderzoeker ontmoet? En hoe beviel dat?

Geplaatst door JH Griese uit Amstelveen

Ja hoor Els, Die zijn er zeker. Veel mannen hoor , en enkele vrouwen. Er komt binnenkort
een onderzoeker inzake Schiphol,dat wel eens een steen in de Sector vijver zou kunnen worden. En deze heer/heren beviel mij uitermate goed !

Geplaatst door joop uit haarlem-noord

Over onderzoeken gesproken:

Even een opsomming van de feiten.

De Polderbaan is onder valse voorwendselen aangelegd daar is geen speld tussen te krijgen, toenmalig directeur van schiphol gerlach cerfontaine en ex minister van verkeer en waterstaat Netelenbos hebben dit ruitelijk toegegeven al geven ze elkander de schuld!
Willens en wetens hebben ze de kluit besodemieterd,
Gevolg: honderdduizenden mensen in de P-herrie.

Dit is onverteerbaar, in een rechtstaat als Nederland.

Zolang dit niet is opgelost is dit niet goed voor schiphol, niet goed voor de politiek en niet goed voor de bewoners.

Geplaatst door Theo uit Katwijk

White man speaks with vorked tongue. Voorbeeld is het vakantiehuisje in Mozambique. De familie doet aan ontwikkelingshulp, vliegt er naar toe, etc. Echter de lokale bevolking wordt geterroriseerd door de projectontwikkelaar, wordt gevangen gezet door de lokale autoriteiten. Hebben we dat niet eens meer gezien? En de burger denken dat de Samson's het beste met hem voor heeft.