Platform Vlieghinder Kennemerland
 

NLR gaat geluid kleine vliegtuigen meten

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 932 
|
 NLR 
NLR gaat geluid kleine vliegtuigen meten

Het NLR gaat het geluid van kleine propellervliegtuigen en helikopters meten. De vluchten zullen in het voorjaar en najaar plaatsvinden vanaf vliegveld Lelystad. De geluidsmetingen worden uitgevoerd in het kader van de nieuwe Europese regelgeving voor geluidscertificatie van gemotoriseerde luchtvaartuigen.

Vanaf 28 maart zijn alle kleine luchtvaarttuigen verplicht een geluidscertificaat aan boord te hebben. Elk vliegtuig wordt, op basis van dit certificaat, in een bepaalde geluidsklasse geplaatst. Indien de eigenaar geen certificaat heeft, dan geldt de hoogste geluidsklasse. Afhankelijk van het specifieke vliegveld kunnen hogere landingsrechten of operationele beperkingen het gevolg zijn.

Vliegtuigen in standaardconfiguratie, d.w.z. zoals ze uit de fabriek rollen hebben al een geluidscertificaat. Alleen vliegtuigen met aanpassingen, zoals een andere propeller of uitlaat moeten opnieuw worden gemeten.

Geluidscertificaten worden verstrekt door IVW (Inspectie Verkeer en Waterstaat), op basis van geluidscertificatiemetingen door een erkende organisatie. Het NLR is een van de organisaties die een erkenning heeft gekregen om de metingen uit te voeren. Het past in de dienstverlening van het NLR naar de kleine luchtvaartoperators toe en het sluit direct aan bij de expertise en middelen die het NLR heeft op het gebied van geluidsregistratie.

Zie ook:
http://www.nlr.nl/eCache/DEF/6/659.html


Reacties op dit bericht