Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Mogelijk geld regio voor groei Airport

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 793 
|
 ondernemer.nl 
Mogelijk geld regio voor groei Airport

EINDHOVEN - Regiogemeenten gaan wellicht meebetalen aan het verplaatsen van militaire vluchten van Eindhoven naar andere vliegvelden. Verplaatsing van militaire functies moet de weg openen naar uitbreiding van het civiele vliegverkeer op Eindhoven Airport.

Eindhoven zou die vluchten moeten overnemen van Schiphol. Onder voorzitterschap van oud-minister Alders proberen onder meer de betrokken ministeries, gemeenten in de regio en omwonenden daarover een akkoord te bereiken.

Gesprekken tussen de ministeries van Defensie en Verkeer en Waterstaat over de verplaatsing van militaire functies van Eindhoven naar elders zijn ‘in een afrondende fase’, zo berichtte minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) deze week aan de Tweede Kamer.

In de brief wordt ook gerefereerd aan financiering van de kosten van de verplaatsing door partijen die aan het Alders-overleg deelnemen. De gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant bevestigen dat met hen is gesproken over een financiële bijdrage. Volgens een woordvoerster van de gemeente Eindhoven is daarbij nog geen sprake geweest van een concreet voorstel.

De vraag of de gemeente in principe bereid is om mee te betalen, wil ze niet beantwoorden. Hoe dat ligt in de dorpen in de buurt van het vliegveld is evenmin duidelijk. Een woordvoerster van de gemeente Veldhoven, die ook de andere, kleinere gemeenten vertegenwoordigt, wil niet ingaan op de inhoud van besprekingen aan de Alders-tafel.

Welke militaire functies met welke financiële gevolgen waar naartoe worden verplaatst, is nog niet bekend gemaakt. Volgens Klaas Kopinga, vertegenwoordiger van de omwonenden in het overleg, kan bijvoorbeeld in geval van verplaatsing van F16-vluchten worden gedacht aan de kosten van bouw van bunkers op een vliegveld dat nog niet over die voorzieningen beschikt.

De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW), eveneens partner in het Alders-overleg, is niet gevraagd om een financiële bijdrage. De stichting Brainport, ook overlegpartner, wil geen commentaar geven. Het advies van Alders over de verplaatsing van vluchten van Schiphol naar Eindhoven Airport wordt nu voor het einde van het jaar verwacht, zo staat in de brief van Eurlings.


Reacties op dit bericht