Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Moeilijk jaar voor Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 965 
|
 Telegraaf 
Moeilijk jaar voor Schiphol

SCHIPHOL (AFN) -  Het luchthavenbedrijf Schiphol heeft door de economische neergang een moeilijk jaar achter de rug. De nettowinst van de onderneming zakte met 29 procent. Het aantal passagiers op de drie luchthavens van het bedrijf (Schiphol, Rotterdam en Eindhoven) zakte met 7,7 procent tot 46,3 miljoen.

Dit maakte Schiphol maandag bekend. De nettowinst kwam afgelopen jaar uit op 132 miljoen euro tegen 187 miljoen in 2008. De omzet bleef onveranderd op 1,15 miljard euro.

Topman Jos Nijhuis sprak van ,,een ongekende terugval in verkeer en vervoer’’ in 2009. Luchtvaartmaatschappijen vlogen minder doordat passagiers en opdrachtgevers voor vrachtvervoer wegbleven. Daarnaast bezuinigden passagiers op hun uitgaven in de winkels op Schiphol.

Arbeidsplaatsen

Schiphol reorganiseerde om de kosten terug te dringen. Vorig jaar schrapte het bedrijf bijna 150 voltijdsbanen. Daarmee nam het aantal arbeidsplaatsen met ruim 5 procent af tot een totaal van 2395.

Dit jaar zal het personeelsbestand met nog eens 16 procent afnemen, onder meer door uitbesteding van werk. Het effect daarvan zal pas in de loop van 2010 en in 2011 zichtbaar zijn, aldus Schiphol.

Investeringen

Het bedrijf besloot ook investeringen op de lange baan te schuiven. Vorig jaar bedroegen de investeringen in vaste activa, bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen, 215 miljoen euro tegen 350 miljoen in 2008.

Nijhuis zei maandag voor dit jaar rekening te houden met een lichte groei van het verkeer en vervoer op zijn luchthavens. Volgens de topman is het economisch herstel nog ,,erg broos’‘. De nettowinst zal dit jaar ,,ongeveer’’ op het niveau van vorig jaar uitkomen, zo verwacht hij.


Reacties op dit bericht