Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Mist en aswolk leiden tot annuleringen op Schiphol

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 806 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Mist en aswolk leiden tot annuleringen op Schiphol

SCHIPHOL - Een chaotische dag op de luchthaven Schiphol. Dichte mist en daarna een vulkanische aswolk die over een groot deel van Europa trekt zorgden ervoor dat gisteren tientallen vluchten werden geannuleerd. De KLM zat zelfs met zoveel gestrande passagiers dat mensen vannacht op de luchthaven moesten slapen vanwege een tekort aan hotelcapaciteit.

‘s Ochtends moesten eerst enkele tientallen vluchten uitwijken vanwege dichte mist. En aan het eind van de middag bleek dat de aswolk die is ontstaan door de uitbarsting van de vulkaan Grímsvötn onder de Vatnajokull-gletsjer op IJsland zich heeft uitgestrekt over een groot deel van Noord-Europa, tot aan de Zwarte Zee toe. Gevolg: tientallen annuleringen extra.

KLM wil geen enkel risico lopen dat asdeeltjes in de vliegtuigmotoren komen. Dat is gevaarlijk en kan grote schade opleveren aan de motoren en buitenzijde van het vliegtuig. Door de aswolken heen vliegen is dus uit den boze. Eromheen vliegen is vanwege de hoge brandstofkosten geen optie op korte Europese vluchten, zo meldde KLM-woordvoerder Frank Houben woensdagavond (3 november).

Dat het vliegverkeer op één dag gedeeltelijk plat ligt door zowel mist als vulkanische as noemt Houben ‘een unieke situatie’, maar dat passagiers moeten overnachten op de luchthaven niet. “Dat was ook het geval tijdens stakingen en in de nasleep van de terroristische aanslagen op 11 september 2001.” KLM heeft in samenwerking met de luchthaven Schiphol voor bedden gezorgd die achter de douane klaar staan voor zo’n 400 gestrande reizigers.

“Dit is pure overmacht. Heel vervelend voor de gestrande passagiers. Maar een aswolk kun je niet zo maar even verplaatsen”, zegt Houben. Over de schade kon hij nog niets zeggen, aangezien ook woensdagavond en donderdag nog rekening wordt gehouden met vertragingen door mist en overlast door de aswolk. KLM heeft intensief contact met het KNMI over hoe de aswolk zich verplaatst.

Overlast vliegverkeer door IJslandse vulkaanuitbarsting


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J. Commandeur uit Beverwijk

Niet alleen heel vervelend vooor de gestrande passagiers, ook heel vervelend voor de mensen die erop zitten te wachten weer eens met open raam te kunnen slapen. (Ook al is het een klein kiertje). Gemiste kans, niet voor de eerste maar voor de zoveelste keer. INFORMATIE AUB, CROS en Schiphol!!!!!!

(Teletekst op RTV Noord Holland bijvoorbeeld, dan hoef ik niet ieder keer mijn compu aan te zetten om er vervolgens achter te komen dat men over de komende nacht op "een of andere manier" toch niets kan (WIL !!!!!) zeggen.