Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Minder vliegtuigen op Schiphol door Polderbaan’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 651 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
‘Minder vliegtuigen op Schiphol door Polderbaan’

SCHIPHOL - De twee jaar geleden op Schiphol geopende Polderbaan moest voor meer capaciteit en minder klachten zorgen, maar precies het tegenovergestelde is gebeurd: op Schiphol kunnen nu minder vliegtuigen starten en landen dan voorheen. Dat meldt het Algemeen Dagblad dinsdag (18 oktober). Volgens de krant is bovendien het aantal klachten explosief toegenomen, met name uit de omgeving Castricum.

De Polderbaan had Schiphol de ruimte moeten geven om door te groeien naar 600.000 vliegbewegingen, maar een reeks tegenslagen drukte de capaciteit keer op keer. Zo kostte een foute berekening van het geluid 30.000 vliegbewegingen. Het bleek in de praktijk te gevaarlijk om toestellen tegelijk te laten starten van de Polderbaan en de Zwanenburgbaan. Een verbod op dat parallel starten kostte weer 20.000 vliegbewegingen. Schiphol, KLM, en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zeggen dat het fiasco is veroorzaakt door onwerkbare geluidsregels die tegelijk met de ingebruikname van de Polderbaan zijn ingevoerd.

Schiphol, KLM, en LVNL willen de geluidsregels vervangen voor een flexibeler systeem dat niet voor meer overlast zou zorgen. Begin volgend jaar worden de regels geëvalueerd. De op papier berekende effecten van de Polderbaan zijn nooit in de praktijk getest, aldus het Algemeen Dagblad. De groei van Schiphol zou volgens berekeningen van KLM volgend jaar al in de knel komen.


Reacties op dit bericht