Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minder passagiers voor KLM en Schiphol door vliegtaks

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 833 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Minder passagiers voor KLM en Schiphol door vliegtaks

AMSTERDAM - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft over de maanden juli en augustus het aantal passagiers met 230.000 zien dalen. Dat heeft president-directeur Peter Hartman van KLM maandag (6 oktober) gezegd. De oorzaak is volgens hem vooral de vliegbelasting. Hartman noemde de taks eerder “een platvloerse belastingmaatregel met een averechts effect op het milieu”.


Het kabinet zou de maatregel moeten heroverwegen, zeker nu de condities verslechteren, aldus Hartman maandag.

“De kredietcrisis is een bron van zorg. KLM staat er relatief goed voor, maar de crisis is een onvoorspelbaar monster. We weten niet waar het eindigt.”

KLM en ook Schiphol vrezen ook nog eens voor een ‘stapeling’ van belastingmaatregelen als luchtvaartmaatschappijen in Europees verband moeten betalen voor de uitstoot van het broeikasgas CO2. “Weet wat je doet”, waarschuwde Hartman.

Minister-president Balkenende sloot aan bij deze gedachte en vindt dat de invoering van de handel in emissierechten niet mag leiden tot een stapeling van kosten voor de Nederlandse luchtvaart.

De vliegtaks voor Europese bestemmingen is 11,50 euro, voor bestemmingen buiten Europa 45 euro. Volgens de premier is stapeling van de kosten die emissiehandel met zich meebrengt bovenop de vliegtaks onwenselijk.

“Laat ik duidelijk zijn: zo’n stapeling kan niet de bedoeling zijn. Het maatschappelijke en economische belang van de luchtvaart is te groot.”

Volgens verkeersminister Camiel Eurlings heeft een Europese heffing vanaf 2012 als voordeel dat die “Europabreed” is en geen grensoverschrijdend effect heeft.

KLM klaagt erover dat door de taks klanten uitwijken naar vliegvelden vlak over de grens.

Intrekking van de vliegtaks zit er niet in. “Dat zal een afweging zijn in de toekomst”, zei Eurlings, die op bezoek was bij KLM om een milieuvriendelijk verfsysteem in gebruik te nemen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Kosten OV alleen al binnen NL
Cas-Rt airport vv € 32,80
Cas-Edh airport vv € 44,56


Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Waren het maar 230.000 vliegbewegingen minder !

Geplaatst door Maaike uit Leiden

Als het puntje bij het paaltje komt is het leefmilieu toch weer de klos.