Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minder lawaai vliegbasis

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 982 
|
 ad.nl 
Minder lawaai vliegbasis

SOESTERBERG - De geluidsoverlast van vliegbasis Soesterberg is aanzienlijk afgenomen. Omwonenden van de vliegbasis dienden het eerste halfjaar van 2006 minder klachten in.

De daling is verheugend, stelt bewoner Benard uit Bosch en Duin vast, die al jarenlang de klachtenoverzichten analyseert. ,,Terwijl de vliegbasisleiding vorig jaar nog voorspelde: maak je borst maar nat, jullie krijgen meer lawaai te verwerken. Daar is geen sprake van geweest. Opmerkelijk maar niet minder plezierig.’’

De 195 ingediende klachten van januari tot en met juli steken mager af tegen de 286 klachten die in de eerste zeven maanden van 2005 werden ingediend. De grootste vaste klager uit Bosch en Duin, die 55 klachten indiende, heeft in mei, juni en juli zelfs geen klacht ingediend. ,,Hij vertelde me dat hij nauwelijks hinder had ondervonden en dat hij de enkele keer dat hij werd gestoord door een vliegtuig voor lief heeft genomen,’’ aldus Benard.

De sterke daling verklaart hij vooral uit de vermindering van de overlast van helikopters. Dat is te verklaren doordat er Chinooks en Cougars in Afghanistan zijn gestationeerd. ,,Er is ook veel geoefend in Spanje en Italië,’’ zegt Benard. Er zijn 110 heliklachten genoteerd, vorig jaar 171. Over vliegtuigen zijn 80 klachten binnengekomen, vorig jaar 112. 63 procent van de klachten betrof de AWACS-radarvliegtuigen, die vooral in juni en juli overvlogen. ,,De overflights van deze roetuitstotende, bijzondere lawaaierige en verouderde vliegtuigen geven veel hinder. Het is een oud, vies, vuil en smerig ding. Niet voor niks mogen AWACS niet meer op Schiphol landen,’’ aldus Benard.

De AWACS-overlast is nieuw. In 2003 werd er ook over deze vliegtuigen geklaagd. Toen is aan de commandant van de vliegbasis gevraagd om de overlast terug te dringen. Benard: ,,Sindsdien is er nauwelijks sprake geweest van AWACS-vliegbewegingen, tot in feite dit jaar. Een herhaald verzoek aan de commandant lijkt daarom zinvol.’’


Reacties op dit bericht