Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Miljoenen tegen vliegtuigherrie

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 962 
|
 Haarlems Dagblad 
Miljoenen tegen vliegtuigherrie

SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol staat in de startblokken om iets te doen tegen het grondlawaai van startende vliegtuigen vanaf de Polderbaan.

Daarvoor is een 2200 meter lange en veertien meter hoge tunneltent (de ecobarrier) ontworpen die alleen overeind staat bij starts. Schiphol steekt daar enkele tientallen miljoenen euros in. Nu moet alleen de Haarlemmermeerse gemeenteraad nog akkoord gaan.

,,Dat grondlawaai is een vervelende zware brom, die je tot in je buik voelt wanneer een vliegtuig start vanaf de Polderbaan. Als goede buur gaan we daar iets aan doen, zo hebben we de bewoners beloofd. Dat terwijl we wettelijk nergens toe verplicht zijn. Voor grondlawaai bestaan geen regels. Pas wanneer een toestel opstijgt, telt de geluidsoverlast’‘, benadrukt Schiphol directeur Ad Rutten.

Die toezegging deed Schiphol in de tijd dat het nog goed ging met de economie en de luchthaven toch al volop aan het investeren was. Maar inmiddels is het bedrijf drastisch aan het bezuinigen en mogen de kosten voor de geluidsbarrière niet worden doorberekend in de tarieven aan de luchtvaartmaatschappijen, zo heeft de NMa bepaald. ,,Dan is een verwachte investering van enkele tientallen miljoenen behoorlijk. Dat moeten we zien terug te verdienen met de bouw van bedrijfsgebouwen.’‘

Het ontwerp voor de geluidsremmer kwam uit de bus rollen na een internationale wedstrijd die Schiphol had uitgeschreven. Juist vanwege zijn eenvoud en het niet permanent verstoren van het zicht, werd het plan van Toine Goethem gekozen. Daarin komt langs de westzijde van de Polderbaan een tunneltent te staan. Aan de zijde van de baan is het doek dun, zodat het geluid erdoor kan. Maar de andere zijde is dikker, zodat het geluid wordt weerkaatst. De tunneltent staat er alleen wanneer de Polderbaan wordt gebruikt voor startende vliegtuigen. Op andere momenten ligt de tent plat.

,,Dat klinkt allemaal simpel, maar de uitvoering is een stuk lastiger. De barrier moet er wel veertig jaar staan. Het mag niet kapot waaien. Je moet er toch niet aan denken dat opeens een stuk doek in de motor van een vliegtuig komt. Het doek moet stormbestendig zijn, net als de baleinen waarmee de tent overeind wordt gehouden. Dat is echt een gigantische constructie omdat het geheel 2200 meter lang en maar liefst veertien meter hoog wordt’‘, benadrukt Rutten de enorme afmetingen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Als goede buur gaan we daar iets aan doen, zo hebben we de bewoners beloofd.
Dat terwijl we wettelijk nergens toe verplicht zijn.

Nergens toe verplicht zijn......wat een mentaliteit. De maatschappelijke verplichting bestaat al zolang er mensen zijn! Schiphol doet alleen iets tegen lawaai indien ze daartoe verplicht wordt, of er zelf beter van wordt.

Schiphol zou Schiphol niet zijn, indien ze er niet aan zou verdienen !
Want: het kan een mooi export-item zijn, waarop een patent kan rusten, indien het echt werkt.

Maar tot hoe ver reikt het begrip 'goede buur' ?
Tot aan de start/landingsbaan ?

In de regio Uitgeest/Castricum worden we nog steeds geterroriseerd door bovenmatig veel toestellen boven de woonkernen !
Ook hier is van alles beloofd en veranderd er niets. Want dat leverd de Schiphol-group immers niets op !

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Het is nog veel eenvoudiger volgens mij V.O.S.:

de core-business van SPL is nu eenmaal vastgoed. Deze 'goede buur actie' zal gebruikt worden als argument om nog verder uit te breiden in dat vastgoed. Want men is 'groen' bezig.

Hoe lang duurt het nog voordat het slapende Den Haag eindelijk eens in gaat zien dat de luchtvaart door maffiosi wordt bestuurd, hun eigen ambtenaren nb!?

Geplaatst door Ton uit NULL

Natuurlijk moet je de Hoofddorpers ontzien.
En Spaarndam/Velserbroek.
En de hele IJmond.
En de Zaanstreek.
En het milieu.
En wat al niet meer.
Gewoon de polderbaan NIET gebruiken.
Het is voor iedereen een ONDING.
En het kost op allerlei gebied nog extra geld ook.