Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Miljardenfout bij verkoop KlLM

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 867 
|
 Haarlems Dagblad 
Miljardenfout bij verkoop KlLM

Miljardenfout bij verkoop KLM’

HOOFDDORP - De Nederlandse overheid heeft een kostbare fout gemaakt bij de verkoop van de KLM aan Air France. De Fransen hebben mogelijk zelfs miljarden euro’s cadeau gekregen omdat de waarde van de KLM-startvergunningen (slots) op Schiphol buiten beschouwing is gelaten. Dat betoogde voormalig slotcoördinator K. den Braven 26 mei in Hoofddorp op een luchtvaartcongres van het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Den Braven noemde het ‘ongelooflijk’ dat de waarde van de KLM-slots geen rol heeft gespeeld bij de fusie van KLM en Air France. Aangezien de Fransen de KLM in feite hebben overgenomen, worden zij volgens de onlangs gepensioneerde Den Braven eigenaar van 155.000 slots op Schiphol. Vooral de zeer gewilde start- en landingstijden in de piekuren en in de nacht zijn volgens hem veel geld waard.

Brussel komt binnenkort met een voorstel om de slots vrij verhandelbaar te maken, stelde hij. Air France zou dan veel geld kunnen verdienen met het schrappen van vluchten van de KLM of KLM-dochter Transavia. De vrijgekomen starttijdstippen kunnen dan aan andere maatschappijen worden verkocht.

De waarde van de KLM-slots schat Den Braven op honderden miljoenen en mogelijk miljarden euro’s. De Fransen hebben omgerekend zo’n 800 miljoen euro betaald voor de KLM.

Bij de overname heeft de Nederlandse overheid garanties bedongen om te voorkomen dat KLM-vluchten verdwijnen naar de Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Maar de afspraken over het KLM-netwerk op Schiphol gelden alleen zolang de fusie-onderneming rendabel kan opereren. De Fransen kunnen onder het garantiecontract uit als er grote verliezen dreigen. Den Braven: ,,We kennen de Fransen. Ze zijn strategisch zeer goed en chauvinistisch. Ik houd mijn hart vast’‘.

De KLM ziet in de geplande uitbreiding van Singapore Airlines op Schiphol een regelrechte bedreiging van de eigen positie. Als de overheid Singapore Airlines groen licht geeft, dan kan dat volgens algemeen secretaris J. de Groot van de KLM ertoe leiden dat er Nederlandse vluchten verdwijnen naar Parijs.


Richard Mooyman
donderdag 27 mei 2004


Reacties op dit bericht