Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Milieudefensie veegt vloer aan met Luchtvaartnota

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 847 
|
 Elsevier 
Milieudefensie veegt vloer aan met Luchtvaartnota

De Luchtvaartnota, die vrijdag in het kabinet is vastgesteld, is een wolf in schaapskleren. Dat stelt Milieudefensie zaterdag in een reactie. De milieuorganisatie veegt de vloer aan met de groene ambities van het kabinet. “Er is geen enkel zicht op de klimaatneutrale en stille luchtvaart die het kabinet in het vooruitzicht stelt”, meent Milieudefensie.

In de nota benadrukken de ministers Camiel Eurlings (Verkeer, CDA) en Jacqueline Cramer (Milieu, PvdA) de belangrijke rol van de luchtvaart in de Nederlandse economie. Ze pleiten dan ook voor het meegroeien van de sector met internationale ontwikkelingen, maar kondigen tegelijk maatregelen aan om de overlast te beperken en het milieu te beschermen. Zo moet Schiphol in 2040 volledig klimaatneutraal opereren.

Volgens Milieudefensie zet het kabinet met de nota echter ‘de deur wagenwijd open voor verdere groei van lawaaioverlast en de uitstoot van broeikasgassen’. “Schone en stille vliegtuigen bestaan niet, zullen in 2020 niet bestaan en als ze in 2040 al bestaan, zullen ze nog nauwelijks gebruikt worden”, reageert Meta Meijer van Milieudefensie.

De milieuorganisatie verwijt het kabinet dat het niet durft te kiezen voor schoner vervoer en bang is om vluchten te verliezen aan vliegvelden vlak over de grens. De ‘mooie woorden’ over duurzaamheid in de nota voegen volgens Milieudefensie niets toe aan de initiatieven die al zijn genomen en zouden niet opwegen tegen de groei van de luchtvaart.


Reacties op dit bericht