Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Milieubeweging zit Heathrow dwars

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 746 
|
 Telegraaf (nagekomen) 
Milieubeweging zit Heathrow dwars

LONDEN, woensdag
    Het is niet groter dan half een voetbalveld, maar het stukje grond dat werd opgekocht door milieuactivisten en beroemdheden bezorgt de directie van de luchthaven Heathrow slapeloze nachten. Het lapje grond ligt namelijk precies in de route van de aan te leggen derde landingsbaan.

      Om de zaak nog gecompliceerder te maken denken de milieuactivisten, onder wie de actrice Emma Thomson en diverse Kamerleden van divers pluimage, er aan om hun aangeschafte land weer te splitsen en door te verkopen, zodat er mogelijk honderden onteigeningsprocedures nodig zullen zijn. De actie is een blamage voor de eigenaar van Heathrow, BAA, en de Britse regering die een voorstander zijn van uitbreiding. Ze hadden kunnen weten dat er veel onvrede is over de plannen om wat nu al de drukste luchthaven ter wereld is nog verder uit te breiden.

    Zelfs de burgemeester van Londen, Boris Johnson, is fel tegen het idee om het aantal vluchten straks uit te breiden van 480.000 naar 720.000. Johnson vindt dat het vliegveld op de verkeerde plaats ligt en vervangen zou moeten worden door een gloednieuwe luchthaven in de monding van de Theems.

    Oscarwinnares Thompson vindt dat de regering Brown „lachwekkend hypocriet is”. Brown zegt het broeikaseffect te willen bestrijden, maar is wél een voorstander van de uitbreiding. „We zullen hem stoppen, al moeten we hier bloemen gaan planten”, aldus de actrice op het stukje land waarop nu met witte letters ’our climate our land’ (ons klimaat ons land, red.) is gekalkt.

Het protest van Thompson en consorten, die werden bijgestaan door Greenpeace, is vreedzaam en creatief. Wie de bonte Britse milieubeweging echter kent, weet dat het niet onwaarschijnlijk is dat mocht de derde baan worden aangelegd er een uitputtende veldslag zal volgen. In de jaren negentig waren er lange gewelddadige protesten tegen onder meer de aanleg van snelwegen en het kappen van bossen.

      Ook binnen de regering is onvrede over de uitbreiding van Heathrow. Een beslissing is daarom al meerdere malen uitgesteld. Verwacht wordt echter dat de knoop vandaag wordt doorgehakt.

    Voorstanders stellen dat een groter Heathrow cruciaal is voor de Britse economie. De positie van Londen als internationale speler op de wereldmarkt loopt gevaar door het nu regelmatig vastlopende vliegverkeer. Het ’groene’ argument is dat met de extra capaciteit het vliegveld de grootste vervuiler van het land wordt met een C02-uitstoot van 27 miljoen ton per jaar.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Ik wil graag een stukje kopen om het juridisch misschien nog ingewikkelder te maken.

Geplaatst door Els uit Castricum

Kunnen we niet als leden van de groep Vlieghinder met zijn allen een stukje kopen. Dit kan dan tevens een signaal zijn naar Schiphol. L.R Aalegeiz, zie jij zoiets zitten? En hoe kan zoiets aangepakt worden?

Geplaatst door Maaike uit Leiden

Je kan wel zien wie dit schrijft: De Telegraaf. Als je tegen roofbouw bent, tegen bandeloze economische groei, dan neemt dit blad meteen het woord milieuactivist in de mond!