Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Milieu schiet niets op met vliegtaks

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 724 
|
 Parool 
Milieu schiet niets op met vliegtaks

AMSTERDAM - Het milieu schiet niets op met de ‘vliegtaks’ die het kabinet op vertrekkende vluchten wil invoeren. Volgens de Stichting Economisch Onderzoek is het effect de komende jaren minimaal en op langere termijn nihil.

Het SEO, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, is één van de onafhankelijke economische adviesorganen van het kabinet.

Het kabinet wil vanaf 1 juli 2008 voor elke vertrekkende vlucht een milieuheffing invoeren: 11,25 euro voor Europese vluchten, 45 euro voor intercontinentale.

Volgens het SEO zullen passagiers zich door de heffing niet laten beïnvloeden. Tot 2011 zal de maatregel een klein effect hebben; het aantal passagiers op Schiphol zal tien procent minder stijgen; de uitstoot van broeikasgassen door vliegtuigen zal drie tot negen procent afnemen. Daarna zal het effect wegebben.

Elke andere milieumaatregel voor het vliegverkeer pakt volgens het SEO gunstiger uit voor het milieu. Een heffing op al het vliegverkeer vanaf Schiphol zou de uitstoot met bijna een kwart doen dalen, maar ook het aantal overstappende passagiers op Schiphol met een derde doen afnemen.

Voor het milieu maken Nederlandse heffingen volgens het SEO niets uit; overstappers wijken uit naar andere vliegvelden, evenals vliegreizigers in de grensstreek.

Het kabinetsplan kost volgens het Centraal Planbureau (CPB) vijf- tot tienduizend arbeidsplaatsen, vooral op en om Schiphol. Dat cijfer ligt lager dan de zes- tot twaalfduizend arbeidsplaatsen die een monsterverbond van werkgevers en werknemers eerder deze maand berekende.

De rapporten van SEO en CPB zijn vandaag door staatssecretaris De Jager van Financiën naar de Tweede Kamer gestuurd. Die moet nog met de heffing instemmen.


Reacties op dit bericht