Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meten lawaai Schiphol waarschijnlijk pas later

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 719 
|
 NHD 
Meten lawaai Schiphol waarschijnlijk pas later

DEN HAAG-Het is waarschijnlijk niet mogelijk om vanaf begin volgend jaar het lawaai in de omgeving van de luchthaven Schiphol te gaan meten, zoals de bedoeling was. De nieuwe voorzitter van de ‘lawaaicommissie’, scheidend CDA-senator H. Eversdijk, heeft grote twijfels bij die planning van de eerste proefmetingen, zo maakte hij gisteren bij de presentatie van zijn commissie duidelijk.

,,We doen ons best om de oorspronkelijke tijdsplanning te halen, maar de overgang van rekenen naar meten is niet eenvoudig’‘, aldus Eversdijk. Ook vreest hij dat bewoners nog tijdrovend bezwaar zullen aantekenen tegen de palen met meetapparatuur die de grond in moeten.

Sinds de vijfde start- en landingsbaan van Schiphol begin dit jaar in gebruik is genomen, gelden nieuwe lawaairegels. Die moeten gelijk of gunstiger voor de omwonenden uitpakken dan de oude normen. De commissie-Eversdijk is aangesteld om uit te zoeken hoe het best een combinatie van rekenen en meten gemaakt kan worden. Ook zoekt ze naar een manier om het vliegtuiglawaai buiten de directe omgeving van Schiphol in kaart te brengen.

Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) moest een nieuwe commissie zoeken, aangezien professor Berkhout met zijn club vorig jaar opstapte na ruzie over de inhoud van de commissieopdracht. In de Tweede Kamer en in de regio vinden velen dat de VVD-bewindsvrouw Berkhout de mond heeft gesnoerd, omdat hij te kritisch was. De introductie van Eversdijk (69) werd een ‘politieke benoeming’ genoemd.

Eversdijk roept gemeenten op niet zelf met meetwerk aan de slag te gaan, omdat dit erg ingewikkeld is en geen juridische basis heeft. ,,Ik begrijp uw ongeduld, maar kijk uit met wildmeten.’‘

De vereniging Milieudefensie start een handtekeningenactie onder bewoners in de wijde omtrek van Schiphol. Bewoners kunnen een kaartje invullen waarmee ze hun gemeentebestuur vragen adequate geluidsmeters te plaatsen. Volgens Milieudefensie is dat de enige manier om aan te tonen of de hinder toe- of afneemt, omdat de overheid het laat afweten. Milieudefensie gaat zelf op pad met geluidsmeters om demonstraties te geven in Castricum, Heiloo, Beverwijk en Heemskerk.

zaterdag 17 mei 2003, 07:30


Reacties op dit bericht