Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Met een gerust hart het vliegtuig in

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1400 
|
 metro nieuws.nl 
Met een gerust hart het vliegtuig in

Door: Jeroen van Wieringen

Wie in Nederland in het vliegtuig stapt, kan dat met een gerust hart doen. Steeds minder vliegtuigen keren namelijk voortijdig terug met een technisch mankement. In het jaar 2008 waren dat er nog 223, terwijl het vorig jaar nog om 94 toestellen ging die in de problemen kwamen. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

“Vliegen is nu veiliger dan ooit”, stelt Joris Melkert. Hij is docent luchtvaarttechniek aan de TU in Delft. “De eisen zijn steeds strenger geworden en de training van piloten steeds zwaarder. Dat elk jaar minder toestellen met technische problemen kampen, is geen toeval.” Melkert verwacht dat de vliegveiligheid de komende jaren verder zal verbeteren. “Helemaal naar nul gaan we niet, maar er is sprake van een continu proces van vernieuwing.”

Ook luchtvaartexpert Benno Baksteen vindt dat de veiligheid van de luchtvaart in de westerse wereld “op een extreem hoog niveau ligt.” Hij waarschuwt echter dat die veiligheid in de toekomst juist kan verminderen als gevolg van onder meer de boeteregeling bij vertraagde vluchten. “Daardoor kan het ook zijn dat er minder vaak wordt besloten terug te keren.”

Druk van maatschappijen op piloten kan een oorzaak zijn waarom steeds minder vliegtuigen vroegtijdig terugkeren, zegt Baksteen. “Het aantal kan teruglopen door minder technische problemen. Maar het kan ook zijn dat er minder vaak wordt besloten terug te keren. Of dat nodig is, valt namelijk niet in alle gevallen eenduidig vast te stellen.” Er is dus vaak ruimte voor interpretatie, meent Baksteen. “En dan kan het een teken zijn dat de druk om door te vliegen wat groter is dan voorheen. Bijvoorbeeld door de Europese boeteregeling bij vertragingen. Het kan ook zijn dat er minder wordt gemeld. In de laatste twee gevallen is er dus juist sprake van een systeemverslechtering.”


Reacties op dit bericht