Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Menukaart’ tegen overlast vliegtuigen

 |
 Geplaatst door: redactie 
 |
 Bekeken: 1330 
|
 Haarlems Dagblad 
‘Menukaart’ tegen overlast vliegtuigen

HAARLEMMERMEER - De gemeente Haarlemmermeer wil meerdere compensatiemogelijkheden voor bewoners die te maken hebben met geluidsoverlast van Schiphol. Gedacht wordt aan een ‘menukaart’ met ‘keuzegerechten’ als geluidsisolatie, verhuisfaciliteiten en geld voor een caravan om het vliegtuiglawaai af en toe te ontvluchten.


Woningisolatie in het kader van het zogenoemde Progis-project is tot nu toe de enige mogelijkheid om de geluidsoverlast van de luchthaven te beperken. De gemeente zou ook bij de uitvoering van dit project al meer keuzemogelijkheden willen voor de betrokkenen. ,,De mensen zouden veel flexibeler de isolatie van hun woning moeten kunnen regelen’‘, zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Geef ze gewoon een zak geld, laat ze zelf een aannemer uitzoeken en na goedkeuring van het ministerie de isolatie zelf uitvoeren.’‘

Met de menukaart wil de gemeente nog een stapje verder gaan. ,,Je kunt de geluidsoverlast van Schiphol ook anders compenseren, bijvoorbeeld met verhuisfaciliteiten. Of je kunt mensen in staat stellen om een caravan te kopen, waarmee ze regelmatig weg kunnen. Een extra voorziening op andere gebieden moet ook tot de mogelijkheden behoren, bijvoorbeeld dat je in een dorp iets leuks doet voor de bewoners, zoals een zwembad realiseren. Het gaat er om dat het beschikbare geld flexibel wordt ingezet. De bestaande isolatiemogelijkheden zijn te beperkt en niet toereikend.’‘

De gemeente wil de mogelijkheden voor een menukaart nu onderzoeken en het idee dan inbrengen bij de evaluatie van het nieuwe luchtvaartbeleid, dat van kracht is sinds de inwerkingtreding van de nieuwe Luchtvaartwet. Om een breed gedragen inbreng te leveren bij deze evaluatie gaat de gemeente binnenkort ook praten met de inwoners van Haarlemmermeer. Vier consultatierondes moeten de gemeente een beeld geven hoe de bevolking aan kijkt tegen de luchthaven, hoe zij het nieuwe normenstelsel voor de luchthaven in de praktijk ervaart en welke voorstellen er leven ter verbetering van de situatie. De vier consultatierondes worden in januari en februari volgend jaar gehouden.

Henk Geist

maandag 06 december 2004


Reacties op dit bericht

Geplaatst door gerard uit NULL

Ik opteer voor het gerecht 'functioneel vliegen, immers, als je goed nadenkt smaakt kleiner veel fijner'. Dat gerecht zal wel uitverkocht zijn.

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

,,Geef ze gewoon een zak geld, laat ze zelf een aannemer uitzoeken en na goedkeuring van het ministerie de isolatie zelf uitvoeren.''

Hartstikku interessant.
Jammer alleen dat het ministerie zal besluiten dat de isolatie te duur is, zie ook de gevolgen van de ‘hernieuwde berekeningen’ van V&W.
Dan hebben we het nog niet over al die mensen die wel hinder ondervinden maar niet binnen de (door het ministerie bepaalde) contouren vallen.

De voorstellen van de gemeente Haarlemmermeer zijn natuurlijk belachelijk. Je krijgt dagelijkse geluidsoverlast te verwerken maar niet getreurd: “je mag iedere week naar het zwembad en nou je muil houwen!”

Wanneer gaat het es een keer bij de bestuurders doordringen dat de maatschappelijke kosten van de uitbreidingen van Schiphol, in een drukbevolkt gebied als rond Schiphol, ruimschoots opwegen tegen de kosten van het verplaatsen van het gezwel?Geplaatst door S. van Halm uit Hoofddorp

De gemeente Haarlemmermeer heeft belang bij de groei van Schiphol, zoveel zal iedereen duidelijk zijn. Het probleem waar Haarlemmermeer op dit moment mee te kampen heeft is het feit dat door de nieuwe regelgeving rond de nationale luchthaven de bouw van een groot aantal woningen niet door kan gaan op geplande plaatsen. Jammer, maar dan kun je de grond dus ook niet duur verkopen. Op plekken waar de grond eigenlijk duur verkocht had moeten worden gebeurd dat niet.

Als voorbeeld neem ik "De Boseilanden" (http://www.boseilanden.nl):
Dit nieuw te realiseren gebied aan de rand van de Haarlemmermeer tegen de grens met Heemstede zou een park gaan bevatten en er zouden 44 kavels van rond de 2000 vierkante meter aangeboden worden.
Ondanks campagnes van de ontwikkelaars valt de verkoop zeer tegen. Mijn informatie op dit moment is dat er slechts één kavel verkocht is.
Een PVDA wethouder van de gemeente Haarlemmermeer heeft inmiddels voorgesteld om op deze lokatie dan maar appartementen voor senioren te realiseren. Ter info; het gebied is reeds in ontwikkeling. Wat de appartementen betreft lijkt mij dit een lofwaardig streven, qua lokatie denk ik dat nog maar eens goed nagedacht moet worden.
"De Boseilanden" ligt namelijk recht onder de uitvliegroute die "langs" de nieuwbouwwijk Floriande loopt. Eigenlijk loopt die route namelijk over (het zuidelijk deel van) Floriande, maar dat stond niet op de geluidscontourkaart van het Luchthavenverkeersbesluit. Wat overigens ook weer vreemd is omdat het wel op de baangebruik kaarten was aangegeven.

Misschien kan de gemeente Haarlemmermeer alvast rekening houden met een aantal menupunten voor mogelijk toekomstige bewoners van deze wijk. Te denken valt aan; oordopjes, aanleuncaravans , overwintering in Spanje, reisjes met de Zonnebloem etc.

Ik snap het menu principe nu al eigenlijk niet;
Schiphol groeit, Haarlemmermeer trekt meer inwoners. Gaat de gemeente toekomstige bewoners aantrekken met de menukaart in de hand?