Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meldingen ongevallen essentieel voor veiligheid luchtvaart

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 625 
|
 Verkeer en Waterstaat 
Meldingen ongevallen essentieel voor veiligheid luchtvaart

De luchtvaart kent een hoog niveau van veiligheid dat onder meer is bereikt met een goed ontwikkeld systeem waarbij veiligheidsverbeteringen gebaseerd zijn op het onderzoeken en leren van ongevallen en ernstige incidenten. Het is dus uitermate belangrijk dat dit veiligheidssysteem gevoed blijft worden met meldingen van voorvallen om de veiligheid in de luchtvaart permanent te verbeteren. Om verzekerd te zijn van zo veel mogelijk meldingen is het van belang dat meldingen door personen uit de luchtvaart en het onderzoek daarnaar in een veilige omgeving plaats kunnen vinden. Daarom is de Wijziging van de Wet luchtvaart; melding voorvallen in de burgerluchtvaartwetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer.

Morgen, donderdag 8 december, zal de Kamer spreken over deze wijziging van de Wet luchtvaart die de één op één implementatie van de Europese richtlijn incidentmeldingen regelt. Met deze wetswijziging worden medewerkers in de luchtvaartsector verplicht om melding te doen van voorvallen.

Mede naar aanleiding van overleg met de Tweede Kamer is een aantal aanvullende maatregelen genomen om het vertrouwen van melders in een veilige meldomgeving   te vergroten.

Allereerst door in het wetsvoorstel bescherming aan melders te bieden tegen bestuursrechtelijke maatregelen en privaatrechtelijke acties. De implementatie van de richtlijn is dan ook een belangrijke stap in de richting van een beschermd meldsysteem. Daarnaast moet de Aanwijzing voor het Openbaar Ministerie ervoor zorgen dat ook strafrechtelijk terughoudend wordt opgetreden bij gemelde overtredingen.

Ook zal, nog voor de zomer van 2006, een rapportage naar de Tweede Kamer worden gestuurd over een eventuele inperking van artikel 5.3 Wet luchtvaart tot opzet- en schulddelict. Dat betekent dat op basis van de wet mogelijk alleen tot vervolging kan worden overgegaan als er sprake is van opzet of grote nalatigheid.


Reacties op dit bericht