Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Melding van fouten in de lucht

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 779 
|
 BN de Stem 
Melding van fouten in de lucht

SCHIPHOL - Bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat zijn dit jaar tot 1 juli al 3830 meldingen van luchtvaartincidenten binnengekomen. Sinds het begin van het jaar zijn luchtvaartmaatschappijen, verkeersleiders en vliegtuigonderhoudbedrijven verplicht elk voorval dat de vliegveiligheid kan beïnvloeden, te melden bij de inspectie. Door deze verplichting is het aantal meldingen vervijfvoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
 
Tot nu toe was het melden van incidenten in de luchtvaart een vrijwillige aangelegenheid. Hierdoor is er volgens de inspectie voorlopig niets te zeggen over toe- of afname van veiligheid in de lucht.

Volgens de inspectie zijn er geen incidenten gemeld waarbij acuut gevaar voor de veiligheid was ontstaan.

“Het gaat dus niet om bijna-botsingen”, zegt inspectiewoordvoerster Maartje Verwey. Het meldsysteem werkt goed, aldus Verwey, doordat de meldingen van verschillende betrokken luchtvaartinstanties binnenkomen. Incidenten worden daardoor niet snel over het hoofd gezien.

De inspectie gaat de meldingen analyseren en komt in het begin van 2008 met bevindingen. Verwey: “Dan kunnen wij iets zeggen over trends en bijvoorbeeld nieuwe fenomenen op het gebied van luchtvaartincidenten.”

De inspectie zal daarna aanbevelingen doen aan de luchtvaartautoriteiten over veiligheidsrisico’s en mogelijke verbeteringen die kunnen worden aangebracht.


Reacties op dit bericht