Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Megaplan slecht knelpunten Schiphol

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 858 
|
 ANP 
Megaplan slecht knelpunten Schiphol

AMSTERDAM (ANP) – Een ambitieus plan van bijna alle grote spelers in de Nederlandse luchtvaartsector moet de komende jaren de bereikbaarheid en duurzaamheid van de luchthaven Schiphol vergroten.

Het initiatief wordt maandag gepresenteerd door de KLM, de Luchtverkeersleiding Nederland, het Nationaal Lucht en Ruimtevaart Laboratorium, Schiphol, Stork Aerospace, TNO en de Technische Universiteit Delft.

De nieuwe aanpak maakt het mogelijk dat Schiphol op korte termijn beter kan inspelen op de ontwikkelingen in het internationale luchtvaartverkeer en tegelijkertijd de toenemende milieuproblemen het hoofd kan bieden. Het is de bedoeling dat onder meer de geluidshinder en de CO2–uitstoot die veroorzaakt wordt door grondvoertuigen op de luchthaven, binnen een kabinetsperiode met twintig procent worden gereduceerd.

Doordat alle belangrijke spelers in de Nederlandse luchtvaartsector het plan steunen, moet dit volgens de initiatiefnemers te realiseren zijn. De betrokken partijen willen onder meer piramidevormige geluidswallen in het landschap rond Schiphol opstellen die het vaak hinderlijke laagfrequente geluid grotendeels tegenhouden.

Ook kunnen kastjes in en rond woningen in de buurt van Schiphol in de nabije toekomst de geluidsgolven van vliegtuigen neutraliseren, door het produceren van zogenaamd antigeluid. Een ander onderdeel van het plan is het ontwikkelen van een zogenaamd ultragroen, zeer milieuvriendelijk vliegtuig, waar wetenschappers van de TU Delft al een aantal maanden aan werken.

Verder spreken de betrokken partijen over speciaal ingerichte treinstations, waar passagiers binnen tien jaar in kunnen checken voor hun vlucht. Deze zogenaamde ’frontports’ bevinden zich in de periferie van de Randstad en zijn snel bereikbaar vanaf het hoofdwegennet. Ruim voldoende parkeerplaatsen en hoogwaardige loopverbindingen moeten het gebruik van deze treinstations stimuleren. Schiphol Group ontwikkelt op dit moment al als proef, in samenwerking met de KLM en de NS, een lounge met incheckmogelijkheden op het nieuwe Centraal Station van Antwerpen.


[edit webbeheer 2007-10-08 14:10;  drievoudige herhaling van dit artikel werd gewist ]


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Rik uit Haarlem

Inderdaad, plaats dat bericht maar eens 4 keer onder elkaar! Pyramides en 'kastjes'. Hoeveel bewonersgroepen zijn er bij dit initiatief betrokken?

Geplaatst door Els uit castricum

Dit plan doet me denken aan de arme ganzen en eenden, die hun maïskorrels door hun strot geduwd krijgen, tot ze bijna er in stikken. Zo is het voor Nederland-lawaailand ook geworden, we krijgen steeds meer door onze strot geduwd tot we er met z'n allen in stikken! Wanneer wordt het weer eens normaal allemaal?